ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Városházi napló: a teljes adósságállomány átvállalása

Szerencs Város ÖnkormányzataIsmét rendkívüli kormányzati támogatást kapott december végén Szerencs Város Önkormányzata.

Ez az újabb nagymértékű hozzájárulás lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat jelenlegi dolgozói mellett cafeteria juttatásban részesüljenek mindazok, akik a törvényi változások miatt időközben más fenntartású intézmények alkalmazottai lettek. Többek között erről is szó volt az idei esztendő első rendkívüli ülésén, melyet 2014. január 15-én tartott Szerencs Város Önkormányzata.

Az önkormányzat adósságkonszolidációja volt a témája a rendkívüli ülés első napirendi pontjának. Czakóné Szikszai Orsolya a Szerencsi Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályvezetője úgy fogalmazott: az elmúlt évben megkezdődött az önkormányzati adósságátvállalás. A szerencsi városvezetés folyamatos tárgyalássorozat után elérte, hogy 2013-ban 40 százalék helyett a teljes tartozás 70 százalékát átvállalja Magyarország Kormánya. Ennek köszönhetően 2013-ban már mintegy 150 millió forint fizetési kötelezettségtől mentesült a város. Jelenleg a maradék 30 százalék konszolidációja történik. Czakóné Szikszai Orsolya szerint új elem, hogy az úgynevezett pénzügyi lízing hitelek is bekerültek a csomagba, ugyan ez ma már kevésbé érinti a várost, hiszen az önkormányzat 2010 után igyekezett megszabadulni a korábban vásárolt gépkocsik többségétől. A lízinghitel átvállalás mintegy 3,7 millió forint könnyebbséget jelent idén, a legnagyobb tétel azonban az OTP felé fennálló hátralék.

Az előző önkormányzat által felvett kötvényhitelből származó tőketartozás a 70 százalékos konszolidáció után is 428 millió forint volt 2013 decemberében. A decemberi testületi ülésen a pénzügyi osztály javaslatára a 60 millió forintos likvid hitelt működési hitellé alakították át, így most ennek törlesztését is átvállalja a kormány. A pénzügyi osztályvezető szerint 585 millió forint az a végösszeg, amellyel a konszolidáció során az önkormányzat adósságterhei teljes mértékben megszűnnek.

Dr. Gál András arra volt kíváncsi, hogy a város pénzügyi helyzetének javulásával lenne-e lehetőség arra, hogy a Bocskai gimnázium visszakapja a korábban, az intézménytől átvett személygépkocsit. – Tény, hogy közel tíz gépkocsitól szabadult meg az elmúlt időszakban a város – fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva: annak ellenére, hogy a gimnázium fenntartója már nem az önkormányzat, a középiskola továbbra is szerencsi intézmény, így a jövőben is figyelmet fordítanak annak működésére.

Visi Ferenc úgy vélekedett, jó lenne, ha a szerencsiek átéreznék, milyen nagy eredményt ért el a városvezetés annak érdekében, hogy a település megszabadul a teljes adósságától. Koncz Ferenc véleménye szerint nagy hittel kellett a jövő előtt állni, amikor úgy gondolták, hogy a várost ki lehet vezetni a rendkívül nehéz helyzetből.

Heves János úgy gondolta, kiváló dolog, hogy a város megszabadul az adósságától, de mint fogalmazott, nem kell túllihegni ezt a konszolidációt. Az önkormányzati képviselő a városközpont rehabilitációs pályázat – véleménye szerint hibás – visszaadását emlegette.

Koncz Ferenc büszkén vállalja, hogy az önkormányzat nem vállalta az említett pályázat megvalósítását, ami véleménye szerint ésszerűtlen beruházás lett volna. Egy betonközpontot képzeltek el a város közepére, egy rosszul megtervezett, többször derékszögben kanyarodó úttal, ami tönkre tette volna Szerencs történelmi belvárosát. 

Koncz Ferenc azt kérdezte Heves Jánostól, hogy korábban, alpolgármesterként miért nem hívta fel a figyelmet arra, hogy a város az eladósodás útjára tévedt. Koncz Ferenc szerint az előző önkormányzat felhalmozott hárommilliárdos adósságot, nem tett semmit a cukorgyár bezárása ellen, ezzel szemben a jelenlegi városvezetés elérte, hogy a település megszabaduljon a teljes adósságállományától, három évig azért dolgoztak, hogy megmentsék a települést. 

A polgármester végül hozzá tette, hogy a városközpont rehabilitációs pályázat visszaadásának egyik oka volt, hogy az önkormányzat úgy gondolta: a csapadékvíz-elvezetési, az árvízvédelmi beruházás, valamint az óvodák megépítése sokkal fontosabbak voltak, mint a városközpont betonba öntése.

Az ülés második napirendi pontjában elhangzott, hogy a Bolyai János Katolikus Általános Iskola egy energiahatékonysági pályázatot szeretne benyújtani, melyhez a tulajdonos önkormányzat hozzájárulására van szükség. A támogatás keretében lehetőség lenne a nyílászárók cseréjére, napkollektorok felszerelésére, a homlokzat hőszigetelésére és a belső épület gépészeti rendszerének korszerűsítésére, ezzel is energiatakarékosabbá téve az épületet.

A rendkívüli ülés harmadik részében arról született döntés, hogy az a 248 dolgozó, akik a törvényi változások miatt már nem az önkormányzat alkalmazottai, húszezer forintos cafeteria juttatásban részesülnek. Erre fedezetet nyújt az újabb százmillió forintos rendkívüli kormányzati támogatás, amit december végén kapott meg a város.

A 248 fő legnagyobb részét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársai alkotják, valamint azok a köztisztviselők, akik a járási hivatalokhoz kerültek. Koncz Ferenc polgármester köszönetét fejezte ki a település minden dolgozójának, akik türelmükről tanúskodtak a korábbi évek elmaradt juttatásai miatt.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image