ROVATOK

2024. május 19, V
Ivó, Milán

Szerencs jelene

Szerencs jelenkori fejlődése

Az elmúlt évtizedekben sok új épülettel gyarapodott a város. Megépült a Szerencse áruház, benzinkutak, új szolgáltató helyek létesültek. Fontos szerepet tölt be a város infrastruktúrájában a korszerű postai és telefonszolgáltatás. A lakosság korszerűbb egészségügyi ellátását szolgálja a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet.
A városképet meghatározó Rákóczi út rekonstrukciója jelenleg is tart, a kandeláberek felállításával, virágágyások kialakításával sikerült hangulatosabbá tenni Szerencs fő utcáját.
A mai építészet alkotása az 1987 és 1989 között épült Népház. Megformálásában a természetközeli építészet jelenik meg, építőanyagaiban domináns a fa és az üveg. Lottózó, tanácskozó helyiségek, irodák kaptak benne helyet.
Hasonló stílusban épült a Városi Sportcsarnok. Az épület a Rákóczi-vár mellett található, harmonikusan illeszkedik a műemléki környezetbe.
Az iskolai hasznosítás mellett teremsportokra is kitűnően alkalmas, nemzetközi méretű küzdőtérrel rendelkezik, nézőtere mintegy négyszáz fős. Szintén a sportolni vágyók igényeit elégítik ki a teniszpályák, a műfüves labdarúgópálya, a 2004-ben átadott sporttelep, s a 2005-ben felépült városi tanuszoda.
Szerencsen egy alapfokú oktatási intézmény és két középiskola működik: Szerencsi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda, valamint a Bocskai István Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola, Középiskolai Kollégium, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató, illetve a Szerencsi Szakképző Iskola. A város oktatási intézményeinek régi gondját oldotta meg a Középiskolai Kollégium megnyitása. Az intézmény a tanév folyamán a diákoknak nyújt szálláshelyet, nyáron pedig a városba látogató vendégeket, turistákat fogadja.
A településre Miskolc felől érkezőket a Világörökségi Kapuzat fogadja, mely az Összefogásért Tokaj Világörökségéért projekt keretében épült fel 2007-ben. A Kapuzat egyrészt kilátóként szolgál, másrészt turisztikai fogadóépület és kávézó is egyben.
A városba érkező turistát különböző kategóriájú szálláshelyek, számos étterem, sportolási lehetőség, hűs pincék várják.
Régi adósságát törlesztette az önkormányzat, amikor jelentős pályázati támogatással megkezdte az 1910-ben épült Községi Fürdő teljes rekonstrukcióját. Az intézmény 2007 novembere óta Szerencsi Fürdő és Wellnessház néven működik. A kikapcsolódásra, felfrissülésre vágyókat medencék, gőzkabin, infra- és finnszauna, sókamra és számos egyéb kényeztető szolgáltatás várja.
A város lakosainak tájékoztatását szolgálja a Szerencsi Hírek, kéthetente megjelenő közéleti lap, a Szerencsi Képújság és a Szerencsi Televízió adása.
Napjainkban Szerencs alap- és középfokú oktatási intézményeivel, kulturális, szociális, egészségügyi és sportlétesítményeivel, szolgáltatásaival a 18 települést magába foglaló Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás központja.
Az önkormányzat előtt még számos megoldásra váró feladat áll. Ezek közül a legfontosabb a munkahelyteremtés és a vállalkozások támogatása, színvonalas, sokoldalú szolgáltatások biztosításával emelni a településen élők komfortérzetét, s javítani a település népességmegtartó képességét. Az elmúlt években számos fejlesztési elképzelés valósult meg (uszodaépítés, ipari park, iskolafelújítás, virágosítás, önkormányzati bérlakásépítési program), és sok új beruházás indul az elkövetkező időben. A fejlesztések mindegyikének célja, hogy egy európai léptékű és színvonalú kisvárossá váljon a 10.000 lakosú Szerencs.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image