ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Tájékoztató a Szerencsi Járási Hivatal Okmányirodai Osztályának működéséről

A közigazgatási ügyintézésben kiemelt szerepet tölt be a 2000. január 1-től létrehozott okmányiroda, melynek kezdeti feladata a személyazonosító igazolványok és a lakcímigazolványok kiadása, a kapcsolódó nyilvántartások vezetése és a személyazonosító igazolványokkal kapcsolatos egyéb feladatok rendőrségtől való átvétele volt, majd még ez év végén a vállalkozói igazolványok ügyeivel bővült a feladatkör.

Ezt követte – jelentős változásként – a közlekedési igazgatási feladatok átvétele, majd az úti okmányok kiadásában való közreműködés, illetve a mozgásában korlátozott személyek parkolási igazolványának kiadása.
2013. január 1-ei hatállyal megalakultak a Kormányhivatal Járási Hivatalai. A Szerencsi Járási Hivatal is megkezdte működését Alsódobsza, Bekecs, Legyesbénye, Mád, Megyaszó, Mezőzombor, Monok, Prügy, Rátka, Szerencs, Taktaharkány, Taktakenéz, és Taktaszada, Tiszalúc településekre terjedő illetékességi területtel. A 40.666 fős lakosságszám alapján, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 16 járási hivatala közül, a szerencsi az 5. legnagyobb.
Ez a változás érintette az okmányirodát is, amely a Szerencsi városi Polgármesteri Hivatal szervezetéből átkerült a járási hivatalhoz, és annak egyik osztályaként működik tovább. A közigazgatás átszervezése során fontos cél volt, hogy a feladatellátás az ügyfelek tekintetében zavartalan legyen. Hivatalunkban az okmányiroda az önkormányzat épületében maradt a megszokott elrendezéssel és ügyintézőkkel. Az ügyek többségében továbbra is országos illetékességgel látja el feladatait, kivéve a személyi adat- és lakcímnyilvántartást. A lakcímben bekövetkező bármilyen változást a lakcím szerinti járási hivatalnál (okmányirodai osztályon), vagy a lakcím szerinti jegyzőnél lehet bejelenteni.
A zökkenőmentes ügyintézés elősegítése kapcsán, általában időpontfoglalás szükséges. Kivétel: gépjármű elidegenítésének az eladó általi bejelentése, érvényesítő címke, illetve regisztrációs matrica pótlása, útvonalengedély kiadása, egyéni vállalkozás bejelentése során kezdeményezett ügyfélkapu regisztráció, a közlekedőképesség minősítéséhez szükséges kérelem átvétele soron kívül intézhető.
Természetesen az említett esetekben is előfordulhat, hogy várakozni kell, hiszen amíg az adott ügyintézőnél folyamatban lévő ügy nem kerül lezárásra, addig nem tud újabbat kezdeni.
Az ügyfelek igényeihez igazodva az okmányirodában az ügyfélfogadási rend módosult, az időtartam növelése miatt:
Hétfőn:
8.00 – 12.00 óráig
13.00 – 16.00 óráig
Szerdán:
8.00 – 12.00 óráig
13.00 – 16.00 óráig
Pénteken:
8.00 – 13.00 óráig

Az előzetes időpontfoglalást segíti a 2003 májusától működő ügyfélhívó rendszer. Ennek köszönhetően az ügyfelek többféle módon foglalhatnak időpontot az ügyeik intézéséhez, nevezetesen: személyesen, telefonon, interneten (a www.magyarország.hu, illetve a www.szerencs.hu honlapon) keresztül.
Aki az elmúlt hetekben kereste az okmányirodát, kisebb problémát tapasztalhatott az időpontfoglalások körül, ami az ügyfélhívó rendszer meghibásodására vezethető vissza. A hiba kijavításán dolgoznak, és reméljük, hogy mielőbb megoldódik. Addig is minden ügyfelünk szíves megértését, és türelmét kérjük!

Szerencs, 2013. május 27.


dr. Ináncsi Tünde
hivatalvezető  

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image