ROVATOK

2024. márc. 28, Cs
Gedeon, Johanna, Hanna

Jelzőrendszer a ellátottak biztonságáért

20210309 jelzorendszeres segitsegnyujtasA jelzőrendszeres házi segítségnyújtás az időskorú, valamint a fogyatékos személyek részére biztosított olyan ellátási forma, amelynek segítségével fenntartható az ellátást igénybe vevő saját lakókörnyezetében történő biztonságos életvitele, továbbá megelőzhetők olyan sorozatos krízis helyzetek, amelyek a későbbiekben bentlakásos intézményi elhelyezést indukálhatnak. A szolgáltatás a segítő munka jellegéből adódóan szorosan összefügg, és ezért ráépül a házi segítségnyújtásra. A házi segítségnyújtásban dolgozó gondozók szakmai tapasztalatait és tudását felhasználva folyamatos készenléti rendszerben működik.
Az alapszolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy az igénylő mentális és fizikai állapota olyan legyen, amely lehetővé teszi a rendszer adekvát használatát. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás az ellátott részére biztonságot nyújt, oldja a magánytól és a tehetetlenségtől való szorongás és félelem érzését. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás megszervezésével a szociális gondozó számára lehetőség nyílik arra, hogy azonnal, vagy nagyon rövid idő alatt a szolgáltatást igénybe vevő lakásán segítséget nyújtson egy-egy kialakult krízishelyzet megoldásában.
A szolgáltatás 2005 került kiépítésre a kistérségben 110 db jelzőkészülékkel, jelenleg 360 db a kihelyezett készülékek száma, kezdetektől fogva az ellátottak térítésmentesen vehetik igénybe ezt a fajta szociális szolgáltatást. A fenntartó számára a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működtetése 2010-óta nem kötelezően ellátandó feladat, a kistérség plusz szolgáltatásként biztosítja a lakosság részére mind a 18 településen.
A jelzőkészülékek elosztása a kistérséghez tartozó települések között
Település összesen 2020.12.31.
Alsódobsza 9 fő
Bekecs 16 fő
Golop 9 fő
Legyesbénye 8 fő
Mád 17 fő
Megyaszó 16 fő
Mezőzombor 17 fő
Monok 18 fő
Prügy 17 fő
Rátka 44 fő
Sóstófalva 9 fő
Szerencs 85 fő
Taktaharkány 17 fő
Taktakenéz 14 fő
Taktaszada 18 fő
Tállya 17 fő
Tiszalúc 19 fő
Újcsanálos 10 fő
Összesen: 360 fő

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image