ROVATOK

2024. május 4, Szo
Mónika, Flórián

Bocskai szellemében Nyárádszeredán

 

A hagyományhoz híven idén is megrendezte Nyárádszereda Önkormányzata 2016. február 19-21. között a Bocskai Napokat, amikor a település és meghívott testvérvárosok képviselői együtt emlékeztek Bocskai István erdélyi fejedelemmé választásáról.

 

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe” – írta Babits Mihály.

 

Ily módon nemcsak a fejedelemválasztás, hanem Bocskai fő életműve, az 1606-os Bécsi békekötésre is emlékeztünk, amely Erdély számára felvirágzást, nyugalmat, s – többek között – a nemesek, a szabad városi polgárok számára vallásszabadságot biztosított négy egyház tekintetében.

 

A felújított városháza dísztermében tartott testületi ülésen (az ottani szabályok szerint a polgármester nem vezetheti a testületi ülést, s nem is szavazhat, hanem a döntések végrehajtója) egyetlen napirendi pontként egy 96 éves úr vehette át a Bocskai-díjat, aki 30 évig volt a helyi vegyesipari szövetkezet vezetője, s ekként kivívta a bonyolult politikai viszonyok között is az emberek elismerését.

 

A vasárnapi ünnepi istentiszteletet követően Ringer István tárogató hangjai mellett a csendőrség óvó szemei előtt egy méltó vers és a különböző rangú és rendű állami, önkormányzati, civil szervezetek – köztük - a testvérvárosok képviselői is egy-egy koszorúval adóztak korának kiemelkedő politikusa és államférfija szobra előtt.

 

E rendezvényen alkalmunk volt szűkebb körben is eszmét cserélni, tapasztalatokat begyűjteni, így pl. az egyik város által működtetett városrendész, illetve ebrendész munkakör rejtelmeiről is hallhattunk. A magam részéről tisztelettel kértem a megjelenteket, hogy folyó hó 25-én a szerencsi csokoládégyártás megindulásának 93. évfordulója alkalmából egy percre emlékezzenek meg e jelen dátumról.

 

A küldöttség tagja volt továbbá Muhi Zoltán a média részéről, akinek tollából részletesebb beszámolót olvashatnak.

 

Szerencs, 2016. február 23.

dr. Egeli Zsolt, alpolgármester

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image