A képes-levelezőlapok értékei

A képes-levelezőlapok értékei

haza es haladasA közel egymillió példányszámmal büszkélkedő gyűjteményünk iránt a múzeum járványhelyzet miatti zárva tartás idején is sokan érdeklődnek, hiszen a korabeli litográfiák és fényképek alapján készült képeslapok mára már felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Egy kis ízelítőt szeretnénk most adni abból, mi mindenhez is járultunk hozzá képeslapjainkkal, milyen jellegű megkeresések övezik a gyűjteményünk földrajzi témájú képeslapjait.
Egyes építészeknek szentelt monográfiák (pl. Hild József), építészeti stílusok vizsgálata (pl. szecesszió) és egyes épületek története (főként kastélyok); helytörténeti (fotó)kiállítások, vándorkiállítások számtalan témában; rekonstrukciókhoz kiállítás-szervezők (pl. Pápai Esterházy-kastély kapu- és kerítésrekonstrukciójához); családtörténeti kutatások; dekoráció (pl. az ábrázolt épület egykori tulajdonosai, kormányablakba molinó a település korábbi képéről, városházák falaira tablók); kerttörténet – dokumentáció/illusztráció; adott települések kutatásához (szakdolgozatok, „Anno” típusú kiadványokhoz, vagy magáncélból, például gyűjti faluja képeslapjait); iskolatörténet (egyes iskolák és iskolatípusok történetei); gazdaságtörténet; a legkülönbözőbb társadalomtörténeti kutatások; jogszolgáltatás történetéhez; szociális és egészségügyi ellátás témájú kiadvány (pl. Komárom kórházai). De akár hatósági eljárás lefolytatásához; szerzetesrendek és zarándokhelyek történetéhez; művészeti kiadványok illusztrálásához is hozzájárulnak.
Természetesen a földrajzi lapokon nem csak az épületek, hanem az illusztráció egyéb elemei is felkeltik az érdeklődők figyelmét, így például régi járművek, pályaudvarok, vasútvonalak, de természetesen a divat is.
A képen látható, a Kossuth Kiadónál idén megjelent „Haza és haladás. Nemzeti ébredés és polgári átalakulás (1796-1914)” című, a Magyar História sorozat 6. kötetének illusztrációi között megtalálhatóak képes levelezőlapjaink.


E-mail