ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Zöld domb a szeméttelep helyén

A 85 település együttműködésével létrehozott Abaúj-Zempléni Szilárd Hulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás hosszú évtizedek után európai uniós forrást igényelhetett az egykori szemétlerakók rekultiválására.

E programnak köszönhetően a közelmúltban befejeződött a Hidegvölgyben, a régi kőbánya helyén lévő egykori szerencsi szeméttelep talajjavítással történő helyreállítása.

A munkafolyamat során úgynevezett teljes, záró réteges rekultivációt végzett a kivitelező, a lerakó hulladéktartalmát a minimális méretre tömörítették, majd egy mechanikai védelem kiépítésével teljesen eltüntették. A mechanikai védelem azt jelenti, hogy megakadályozzák a csapadékvíz bejutását az eltemetett hulladékhoz, így az nem szennyeződik, valós állapotában keveredik a talajvízzel, nem keletkezik bűzhatás. A tereprendezés után létrehoztak egy agyagos, bentonitos szigetelőréteget, majd egy szivárgó felületet, humusztakarót és vegetációs fedést kapott a lerakó.

Az egykori szerencsi szeméttelep már a múlté, nem csúfítja többé a város határát az égig érő hulladékdomb. A jövő szempontjából azonban fontos, hogy a természeti környezet helyreállítása után a jelenlegi állapot csak úgy tartható fenn, ha szemét nem jelenik meg a környéken a jövőben.

Az egykori szerencsi szeméttelep ünnepélyes műszaki átadását és a projektzárót 2014. szeptember 24-én 16 órától tartják a Rákóczi-várban, majd a helyszínen.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image