ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Zempléni Városok Szövetsége

Fotó: Szerencsi HírekA térség négy történelmi települése, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj polgármesterei 2015. január 14-én létrehozták a Zempléni Városok Szövetségét.

Az eseményen elhangzott célkitűzések között szó volt arról, hogy az alapítók fontosnak tartják a térség felemelkedését, a népességcsökkenés megállítását, közös lobbitevékenységgel elérni, hogy új munkahelyek jöjjenek létre Zemplénben. – Az összefogás a jelennek és a jövőnek szól – mondta el a szövetség alapító okiratának ünnepélyes aláírásán Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a négy város, amely mintegy 45 ezer lelket képvisel, erősebb lehet együtt, amit jelezni is kívánnak a külvilág felé. – Ez az összefogás a jelennek és a jövőnek szól – fogalmazott a házigazda városvezető, majd köszönetet mondott dr. Mengyi Roland és dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőknek, akik komoly szerepet vállaltak a szövetség előkészítésében.

Dr. Mengyi Roland tisztelettel szólt a négy város vezetőiről, akik – mint mondta – felismerték az összefogásban rejlő lehetőségeket. – A következő 20-30 évben a gazdasági növekedés motorja a felső-magyarországi terület lesz. Itt tudjuk elérni azokat az eredményeket, melyekre az egész Európai Uniónak szüksége lehet. Miután a jelenlévő polgármesterek felismerték, hogy a felelősség és a kötelesség számukra nem csak feladat, hanem érték is egyben, úgy döntöttek, hogy a közösség, az együttgondolkodás erejét a térség érdekében kívánják használni – fogalmazott az országgyűlési képviselő, majd hozzátette: a szövetség a jövőben közgyűlési formában működik, amelynek a városok polgármesterei a tagjai. Az elnöki széket elsőként Koncz Ferenc tölti be, majd félévente váltják egymást a településvezetők. Dr. Mengyi Roland egyik legfontosabb feladatként kiemelte a térség fejlesztését, a helyi vélemények továbbítását a döntéshozók felé. – A másik pillér a készülőben lévő Világörökségi Kezelési Terv tartalmával és megvalósításával való munka – fogalmazott a képviselő, majd a harmadik lényeges célként említette az önálló Tokaj-hegyalja törvény kidolgozását és létrehozását.

Sárospatak lakossága nevében Aros János polgármester újkori történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, hiszen – mint mondta – az elmúlt időszakban még nem sikerült egy asztalhoz ülnie a négy zempléni város vezetőjének. – Nem csak a sárospatakiak véleményét képviselem majd ebben a szövetségben, hanem járásunkhoz tartozó további 15 település lakosságát is. Ennek a négy városnak hasonlóak az adottságaik, problémáik, és a lehetőségeik is. Ha a gondok megoldása érdekében egymást erősítve próbáljuk az érdekeinket érvényesíteni, akkor biztos vagyok benne, hogy olyan erős lobbitevékenységet tudunk felmutatni, melyre mindenkinek fel kell figyelnie. Aros János hozzátette, hogy szándékuk szerint össze kell hangolni, koordinálni a rendezvényeket hiszen mára mindenhol kialakultak azok a hagyományos események, melyek tömegeket vonzanak Zemplénbe. Véleménye szerint, ha ez megtörténik, akkor óriási lépést tesznek előre, hiszen ez a térség a földrajzi adottságainak, az itt élők kedves vendégszeretetének, a programoknak köszönhetően az ország egyik legszebb része. Aros János kiemelte: szeretném, ha a munkahelyek megtartása érdekében is erőfeszítéseket tudnánk tenni, de szándékunk az, hogy új álláshelyek létrehozása érdekében is együtt tegyük meg a szükséges lépéseket.

Óriási lehetőségnek nevezte a négy város szövetségét Szamosvölgyi Péter. Sátoraljaújhely első embere felhívta a figyelmet arra, hogy Zemplénnek eddig nem volt tervezett stratégiája, de az alapító dokumentum céljai között már megjelentek az első elemek. – Sátoraljaújhely 1990-ben 20-21 ezer lakossal rendelkezett, ma ez a létszám 16 ezerre csökkent. Sajnos ez a tendencia jellemző a legtöbb településre. Ahhoz, hogy ez a népességfogyás megálljon és jó irányba forduljon, ahhoz olyan intézkedésekre van szükség, hogy a fiatalok megtalálják az egzisztenciális lehetőségeiket a térségben. Kiemelt célunk tehát a térségben élők helyben tartása, ami a legfontosabb üzenete ennek a mostani eseménynek – hangsúlyozta Szamosvölgyi Péter.

Posta György tokaji polgármester ugyancsak a nap legfontosabb üzeneteként említette, hogy a négy zempléni város vezetője végre egy asztalnál ül és közös jövőről tárgyal. – Ha a kitűzött céljainkat el tudjuk érni, ez a szövetség sikertörténet lehet, melyhez Tokaj városa minden segítséget meg fog adni a jövőben – fogalmazott.

Koncz Ferenc zárszavában hozzátette, hogy azokat a sajátosságokat, melyek az évszázadok alatt kialakultak a zempléni városokban tovább kell erősíteni és elérni, hogy a már említett népességcsökkenés megálljon, majd pozitív irányba forduljon. Ehhez egyetlen út vezet: a meglévő munkahelyeket meg kell tartani és újakat kell teremteni.

Az esemény végén Posta György, Koncz Ferenc, Aros János és Szamosvölgyi Péter polgármesterek írták alá a Zempléni Városok Szövetsége alapító okiratát, amit dr. Mengyi Roland is ellátott kézjegyével.  

 

Forrás: Szerencsi Hírek Online - 2015. január 15.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image