ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Villámlátogatás Malchinban (2014. június 27-29.)

A Malchin város által fenntartott önkéntes önkormányzati tűzoltóság megalapításának 90. évfordulóját ünnepelte, s ezen alkalomból hívta meg városunk delegációját.

A meghívás és a rendezvény időpontja közötti csekély időtartam miatt repülőről már szó sem lehetett, így Keresztesi János rendőralezredes, kapitányságvezető,  Botka Zoltán tűzoltó alezredes, Sántha Zsolt projektvezető, úgy is mint tolmács, valamint jómagam az ESZEI által kölcsönadott személygépkocsin indultunk el a 2600 km-es útra.

Noha Németországban is létezik állami tűzoltóság, de az csak a nagyvárosokban teljesít szolgálatot, a társtelepülésekkel együtt egy közigazgatási egységet jelentő Malchin tűzvédelmére és a műszaki mentésre egy professzionális felszereltségű, s laktanya nélküli tűzoltóbázison szolgálatot teljesítő munkahelyeikről vagy éppen otthonról riasztható, nagy közmegbecsülésnek örvendő önkéntesek végzik e felelősségteljes munkát. A tavalyi évben 100 alá esett a kivonulások száma, de a felkészültség, a technika alkalmas emelt fokozatú bevetésekre is. A katasztrófavédelem külön ágazat, rohamcsónakjukat ugyan a tűzoltóbázison tartják, de saját hivatásos állományuk van.

A korábbi években a szerencsi tűzoltók, illetve családtagjaik, valamint a gimnázium és az EUROPART diákjainak látogatása jelentette az élő kapcsolatot. A város lakossága jelentősen lecsökkent, mivel a fiatalok igyekeznek a magasabb jövedelmet biztosító nyugati országrészben elhelyezkedni, már csak azért is, mert Malchinnak is foglalkoztatási gondjai vannak, s az utóbbi időben ismét nőtt a két országrész közötti több, mint 10 évnyi különbséget mutató jelzőszám. Emiatt a polgármesteri hivatalt is karcsúsítani kellett.

A rendezvény csúcspontja egy felvonulás volt, melyen a környék önkéntes tűzoltóságai, s a régi vonuló technika is képviseltette magát. A hasonló gondok ellenére Malchinban sem kamerarendszer, sem polgárőrség nincs, a főtéren tartott többnapos rendezvényen rendezőt, rendőrt sem lehetett látni, s nem is értették, hogy miért kellene a közterület rendjére most jobban vigyázni, mint más alkalommal.

Rendőrkapitány úr meglátogatta a helyi rendőri egységet, s tájékozódott munkájukról. Vendéglátóink hiányolták, hogy az állami tűzoltóság megjelenésével megszakadtak a településeink közötti hivatalos tűzoltókapcsolatok, s azzal az ígérettel távoztunk, hogy keressük annak lehetőségét, hogy a város keretein belül továbbra se szakadjanak meg azok a kapcsolatok, amelyeket az elmúlt időszakban sikerült kiépíteni.

Hazafelé több száz km-es eső-zápor-zivatar-felhőszakadás kísérte utunkat, melynek teljes költsége autóval oda-vissza nagyságrendileg egy darab repülőjegy árával egyezett meg.

Szerencs, 2014. július 7.

dr. Egeli Zsolt
alpolgármester

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image