ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Városházi napló: változnak a térítési díjak

Szerencs Az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelete szabályozza a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat.

A szigorítások érintik többek között az alapanyag felhasználást, az étrendet, az ellátás során biztosítandó követelményeket. A Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. által üzemeltetett konyha erőfeszítései ellenére a jelenlegi térítési díjból nem lehet kigazdálkodni az előírt minőséget és mennyiséget, ezért 2015-ben 16%-os emelést vezetnek be a helyi közétkeztetésben. Erről is tárgyalt 2015. február 26-ai ülésén a képviselő-testület.

Takács M. István, a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetője kezdeményezte a helyi nevelési-oktatási és szociális intézményekben fizetendő térítési díjak módosítását. Az önkormányzati cég vezetője átlagosan 16%-os emelést javasolt, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ide vonatkozó rendelete szabályozza, hogy a közétkeztetésben egy főre milyen ételeket, milyen mennyiségben kell biztosítani. A szigorítások között olvasható például, hogy húsz napos ciklusban egy ételsor csak egyszer kerülhet az étlapra. Takács M. István hangsúlyozta, hogy a rendelet által előírt mennyiséget és minőséget nem lehet kigazdálkodni a jelenlegi térítési díjból, ezért szükség van az emelésre.

Dr. Takács István önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság nevében megerősítette, hogy kiváló minőségű ételeket főznek a városi konyhán, majd megjegyezte: évek óta nem nyúltunk hozzá a térítési díjakhoz, ez már nem elodázható döntés, az előterjesztés szerint szükség van a tételek módosítására. Nyiri Tibor számolt be arról, hogy a közelmúltban a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. bemutatóján győződhettek meg a meghívottak arról, hogy az önkormányzati cég mindent megtesz annak érdekében, hogy betartsa a hatályos rendeleteket. Az alpolgármester úgy vélte, jó dolog, hogy az egészséges étkezés, a gyermekek érdekében ilyen komoly előírások léptek érvénybe, de ezek betartása pénzbe kerül. – Figyelembe véve a konyha problémáit, az elavult eszközöket, az ott lévők a törvényeknek megfelelően, sokszor túlfeszítetten, de kiváló munkát végeznek, amihez csak gratulálni tudok – emelte ki Nyiri Tibor.

Dr. Egeli Zsolt megjegyezte, hogy a szociális étkeztetés keretében a gyermekek több mint fele nem, vagy csak csökkentett térítési díjat fizet. Dr. Barva Attila jegyző ismertette az ide vonatkozó számokat: Szerencs nevelési és oktatási intézményeiben 482 fő teljes, 249 gyermek 50%-os térítési díjat fizet, és 425 főnek pedig szociális alapon ingyenes biztosítják a napi étkezést. Szerencs Város Önkormányzatánál a kedvezmény miatt kieső bevétel 15 492 505 forintot tesz ki. Koncz Ferenc megerősítette, hogy a konyha túl van terhelve, a jövőben szükség lesz a felújítására. Az önkormányzat megpróbál pályázati lehetőséget keresni erre a célra, de ha nem lesz, akkor saját erőből kell ezt megoldani. A térítési díjak 16%-os emeléséről szóló rendeletet végül hét igen szavazattal fogadta el a képviselő-testület.  

 

Forrás: Szerencsi Hírek Online 2015. március 5.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image