ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Városházi napló: testvérvárosi kapcsolatok

 Soron következő ülését tartotta november 28-án Szerencs Város Önkormányzata.

A tanácskozáson többek között beszámolót hallgattak meg a képviselők a testvérvárosi kapcsolatokról és zárt ülésen született döntés a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatairól.

A szerencsi önkormányzat november 28-ai ülésén elsőként a város jövő évi likvidhitel-keretének igényléséről hoztak döntést a képviselők. A napirend tárgyalása során a pénzügyi bizottság elnöke kedvező változásként értékelte, hogy a korábbi 60 millió forint helyett jövőre már 35 millió forint is elegendő lehet a város pénzügyi egyensúlyának a fenntartásához. Mint elhangzott, a dolgozók egyhavi fizetésének megfelelő összegű likvidhitel-keret valójában biztonsági tartalékot jelent a tavaszi és őszi helyiadó-befizetések közötti időszakra. Elhangzott az ülésen, hogy az idén közel négyszázmillió forint kamatot és tőketartozást kellett volna teljesítenie az önkormányzatnak, de a kormányzat által biztosított adósságkonszolidációnak köszönhetően ehelyett 160 millió forintot kellett megfizetni. Ennek az összegnek a fedezetéül a helyi adóbevételek szolgáltak.

A likvidhitel-keret igényléséről egyhangúlag hozott döntést a testület.

Napirendre tűzte az önkormányzat Szerencs testvérvárosi kapcsolatairól és a partnertelepülési együttműködésekben rejlő lehetőségekről készített tájékoztatót. Szóba került, hogy a város szerteágazó nemzetközi kapcsolatokat ápol, aminek elsősorban a fiatalok a haszonélvezői. A nyugat-európai együttműködések elsősorban az idegennyelvek tanulásához, míg a felvidéki és erdélyi városban tett kölcsönös látogatások a nemzeti érzés erősítéséhez járulnak hozzá.  Szóba került, hogy az Europart programban négy város – a németországi Geisenheim és Malchin, a luxemburgi Hesperange és Szerencs működik együtt. Az elsősorban a négy település fiataljainak találkozását szolgáló programnak jövőre Szerencs lesz a házigazdája. A 2014 nyarán megvalósuló nemzetközi találkozó költségeire európai uniós forrásból öt millió forintot nyert az önkormányzat.

Külön napirend keretében hozott döntést a testület arról, hogy a szerencsi óvoda a téli szünetben költözik át az új épületekbe. A bölcsődei és óvodai ellátást azonban ügyeleti rendszerben ezen időszakban is biztosítja a családok számára az önkormányzat.

Döntést hozott az önkormányzat arról, hogy december 11-én, szerdán  17 órakor Ondon az óvoda tornatermében közérdekű lakossági fórumot, december 12-én, csütörtökön ugyancsak 17 órakor pedig a Szerencsen a Rákóczi-várban közmeghallgatást tartanak.

A különfélék között Koncz Ferenc polgármester arról szólt, hogy a mostani nagy felületű útjavításokat csak átmeneti megoldást jelentenek a 37-es számú főút járhatóvá tételében. A polgármester az ülésen bejelentette, hogy 2016-tól megkezdődik a főút Szerencs és Gesztely közötti szakaszának a négysávúvá tétele.

Zárt ülésen hozott döntést az önkormányzat a Bursa Hungarica felsőoktatási  önkormányzati ösztöndíjpályázatra benyújtott kérelmekről.

Forrás: Szerencsi Hírek Online / 2013. november 29.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image