ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Városházi napló: a költségvetés

Képviselő-testületi ülés 2015. március 12.Szerencs Város Önkormányzata elfogadta az idei költségvetését. A 2015. március 12-én megtartott rendkívüli ülésen a képviselők egyetértettek abban, hogy a 2,7 milliárd forintos pénzügyi terv biztosítja a település működését 2015-ben.

A költségvetést első körben 2015. február 12-én tárgyalta a képviselő-testület – hívta fel a figyelmet Czakóné Szikszai Orsolya. A Szerencsi Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályvezetője ismertette, hogy a tervezethez képest mintegy 22 millió forinttal emelkedett a költségvetés főösszege. Ennek oka, hogy a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft-nél és a Szerencsi Művelődési Központnál saját bevétel növekedés történt, amit azóta beépítettek a pénzügyi tervbe.

Dr. Takács István ismertette a pénzügyi bizottság, valamint a jogi és ügyrendi bizottság álláspontját, mely szerint mindkét grémium két kiegészítéssel elfogadásra javasolja az előterjesztett dokumentumot. Az egyházaknak szánt egymillió forintot javasolják felosztani, hogy egységesen 200-200 ezer forintos támogatásban részesüljenek a szerencsi és ondi református, görög és római katolikus közösségek; továbbá indítványozzák, hogy az orvosi alapellátásban résztvevő praxisok idén is kapjanak 100-100 ezer forintos hozzájárulást.

Dr. Egeli Zsolt alpolgármester reagált egy korábbi felvetésre, miszerint mostanában hiányoznak a viták a testületi ülésekről. Elmondta, hogy egy-egy ilyen előterjesztést előzetesen többször megtárgyalnak a képviselők, igyekeznek a fő elvekben megállapodni és csak ezután kerül a bizottságok elé. Véleménye szerint a demokrácia mértékadó egységének nem a nyilvánosság előtti vitának kell lennie, sokkal inkább annak, hogy az adott helyzetben a legjobb produktum készüljön el, jelen esetben a költségvetés, mely legnagyobb érdemének dr. Egeli Zsolt azt tartja, hogy áttekinthető és mindenki számára jól példázza, hová tart a város, milyen eszközök állnak rendelkezésére; hozzátette: ez a büdzsé biztosítja a hátteret Szerencs 2015. évi működéséhez.

Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzata nevében Árvay Attila elnök bejelentette, hogy idén sem tartanak igényt a települési önkormányzat pénzügyi támogatására, működési költségeiket igyekeznek pályázatokból és egyéb forrásokból előteremteni, így azt az összeget, amit esetleg a nemzetiségi önkormányzat segítésére szánna a város, azt fordítsák a település fejlesztésére. Danyi László szerint ez a dokumentum tartalmazza mindazokat a tételeket, melyekre a választások előtt ígéretet tettek: például a kommunális adó mentesség, az idősek-, valamint az ifjúság támogatására is elkülönített összeg áll rendelkezésre. Koncz Ferenc polgármester hozzátette, hogy az említett kedvezmények annak köszönhetőek, hogy az elmúlt években és ebben a költségvetésben is erőteljesen jelen van a takarékoskodás. 

Szerencs város 2015-ös költségvetését végül 2 708 107 forintos bevételi és ugyanilyen kiadási összeggel fogadta el a képviselő-testület.

A rendkívüli ülés folytatásában a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. idei üzleti terve volt napirenden. Tóth István hangsúlyozta, hogy ettől takarékosabb üzleti tervet nem lehet összeállítani, hiszen a tavalyi igénytől is kevesebb, 85 millió forintos támogatást kérnek idén az önkormányzattól. Az összeg jelentős részét, 75 milliót a bér és járulékok képezik éves szinten. Hozzátette, hogy a Start közmunkaprogramból és saját bevételeikből tudják pótolni azt az összeget, amelyre idén nem tartanak igényt. Dr. Takács István szerint az a legolcsóbb, ha mindent, amit tudunk, saját magunk végzünk el. A társaságnál jó az irány, ami látható az eredményekből. Ha összehasonlítjuk a néhány éve felújított Bajcsy-Zsilinszky Endre utca költségeit és a tavaly elvégzett útépítéseket, kiderült, hogy ez utóbbi harmad annyiba került, mintha idegen cég végezte volna el. Visi Ferenc úgy vélte, a közmunkásokkal és az elnyert eszközökkel óriási eredményt ért el a társaság tavaly, reméli, hogy idén is hasonló siker várható. Koncz Ferenc megerősítette, hogy komoly útépítési, városszépítési eredményeket tud felmutatni a város, ami többnyire a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. előkészítésében, koordinálásával történt. A polgármester véleménye is az volt, hogy az irány rendben van a cégnél, a költségvetést lehetett csökkenteni és jó munkát végeznek. Dr. Korondi Klára mondott köszönetet azért, mert bármilyen problémával fordulnak az önkormányzati céghez, ők azonnal elvégzik a feladatot. Dr. Egeli Zsolt egy visszatérő problémára, a kóbor kutyák kérdésére hívta fel a figyelmet. Tóth István szerint országos a jelenség, számos önkormányzat küzd ezzel a problémával, de hangsúlyozta, nálunk nem kóbor kutyák vannak, hanem hanyag gazdák, akik az állattartás szabályaira ügyet sem vetve kiengedik az ebeket az utcákra. Elhangzott, hogy a napokban ért véget Szerencsen a kutyák veszettség elleni oltása; a társaság által becsült adat, mely szerint az ebtartók 55-60%-a oltatta be jószágát. Kötelező önkormányzati feladat háromévente ebnyilvántartást készíteni a településen. Amint véget ér a pót-oltási időszak, két ember fogja végigjárni Szerencs utcáit és a remények szerint naprakész nyilvántartást fognak készíteni. Az ügyvezető úgy véli, fenn áll a veszélye annak, hogy akik eddig sem foglalkoztak az ebekkel, ezután ki fogják engedni azokat a közterületre, jelentősen meg fog nőni a kóbor kutyák száma a településen.

Ugyancsak a rendkívüli ülés témája volt a másik önkormányzati cég, a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft., 2015-ös üzleti terve. Dr. Takács István a pénzügyi bizottság nevében mondta el, hogy ez a dokumentum is többszörös szűrön ment keresztül, ami az önkormányzati támogatást illeti, itt is komoly takarékosság tapasztalható. 

Dr. Korondi Klára szólalt fel a Szerencsi Városi Televízió ügyében, akik korábban is jelezték, hogy eszközeik amortizálódnak, tönkre mennek, bármelyik pillanatban leállhat a működés. A képviselő szerint kicsit több odafigyelést igényelne a téma, ne érezzék azt az ott dolgozók, hogy bármikor megállhatnak és nem tudják elvégezni a mindennapi munkájukat.

Ehhez kapcsolódóan dr. Egeli Zsolt megjegyezte, hogy a korábbi média állapotok miatt Szerencsen ez egy érzékeny terület. Fontos a hitelesség, a nyilvánosság kérdése, de ez pénzbe kerül, és biztos, hogy a jelenlegi műszaki állapot nem megnyugtató. Mint mondta, tudomása szerint háromszor annyi időbe telik egy televíziós műsor elkészítése a jelenlegi technikával, mintha az modernebb, a mai kor követelményeinek megfelelő eszközökkel történne. Az alpolgármester szerint a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 102 milliós támogatásával ez a kérdés nincs megoldva, de arra kérte az ügyvezetőt, keressék meg a megoldást, hogy ez a műszaki fejlesztés is megtörténhessen. Koncz Ferenc hozzátette, hogy folyamatban van a televízió technikai eszközeinek felmérése, amelynek rövid időn belül eredménye lesz. A polgármester hangsúlyozta, nagy meglepetés volt az önkormányzat és a polgármesteri hivatal számára, hogy amit annak idején városi televíziónak gondoltak, az egy magáncég. Amikor felbontották a szerződést, akkor az eszközök is mentek vele együtt, és újra kellett építeni mindent. Koncz Ferenc is egyetértett azzal, hogy egy televíziós adás elkészítése hosszú időt vesz igénybe, az eszközök elavult állapota miatt.

A polgármester zárszavában elmondta, hogy a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. jól látja el feladatait, amiért köszönet illeti a város alkalmazásában lévő munkatársakat.

Takács M. István ügyvezető a városi televízióval kapcsolatos észrevételekre válaszolva elmondta: a cég üzleti tervében bér, annak járulékai és a működési költségek lettek betervezve. Fejlesztési összegeket nem tartalmaz a dokumentum, ennek forrását meg kell keresni.

 

Forrás: Szerencsi Hírek Online

 
Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image