ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Városházi napló

A helyi romák szociális helyzetéről, a védőnői szolgálat-, valamint a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet működéséről is beszámolót hallgattak meg a képviselők Szerencs Város Önkormányzatának 2015. szeptember 24-ei ülésén.

A Szerencsen élő romák szociális, lakhatási körülményeiről, megélhetési helyzetéről tájékoztatta a képviselő-testületet Varga Jánosné, a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Elhangzott, hogy a település lakosságának mintegy 5-7%-a roma származású, az aktív korúak 90%-a közmunkaprogram keretében dolgozik. Egyre több a továbbtanuló diákok száma, a felnőttek több szakmát is elsajátítanak, de nincs lehetőségük az elhelyezkedésre. 

Dr. Egeli Zsolt szerint senki sem várhatja el, hogy az önkormányzat egy ciklus alatt oldjon meg olyan kérdéseket, melyek a rendszerváltás utáni évtizedek termékei. Az alpolgármester azt kérdezte, kik azok a megfelelő szakmai képzettséggel, gyakorlattal rendelkező helyi romák, akik nem tudnak elhelyezkedni? Varga Jánosné elmondta, hogy sok fiatal végzett varrónőként, fodrászként, mégsem tudnak munkát találni maguknak. Koncz Ferenc polgármester úgy fogalmazott: a szerencsi cigányság tisztességgel kiveszi a részét a város munkálataiból. Hangsúlyozta azonban, hogy a közmunkából hosszú időn keresztül nem lehet megélni, de biztos abban, hogy azok az emberek, akik most naponta bejárnak dolgozni, azok később a munkaerő piacon is megállják majd a helyüket. Szerencs Város Önkormányzata erejéhez mérten mindent megtesz a helyi cigányság érdekében.

Az ülés folytatásában Angyal Györgyné, a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde vezetője 2014/2015-ös nevelési évben végzett munkáról számolt be. Dr. Korondi Klára gratulált a beszámolóhoz, ami azt mutatja, tartalmas feladatellátás történik a helyi nevelési intézményekben. Koncz Ferenc hozzátette: ugyan új óvodákat adtunk át, de nincsenek teljesen készen. A még fennálló belső hiányosságokat a remények szerint ebben az oktatási évben sikerül majd pótolni. 

A Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet (ESZEI) igazgató főorvosa az intézmény tevékenységéről tartott beszámolót. Dr. Bobkó Géza tájékoztatójában elhangzott, hogy jelenleg 31 szakrendelőben a megye legnagyobb ilyen jellegű intézményeként hetente 755 szakorvosi órával működnek, az éves betegforgalom eléri a 160 ezer főt. Ugyancsak jelentős óraszámban dolgozik az egynapos sebészet, ahol 2014-ben összesen 700 műtétet végeztek az orvosok. Visi Ferenc azt kérte az intézetvezetőtől, biztassa az doktorokat arra, hogy Szerencsen telepedjenek le! Dr. Sütő Szilveszter arra volt kíváncsi, hogy a betegek gyorsabb ellátása érdekében a háziorvosi körzetek és a szakrendelések mikor fognak egy számítógépes rendszeren működni? Az ő véleménye is az volt, hogy olyan orvosakat kellene jövőben szerződtetni, akik hajlandóak a városba költözni. Dr. Egeli Zsolt elismerését fejezte ki a rendelőintézet dolgozói felé, kiemelve, hogy napjainkban jobb körülmények fogadják a betegeket, mint a néhány évvel ezelőtti rekonstrukció átadásakor. Mindez azt mutatja, hogy az intézet vezetése jó gazdaként végzi munkáját. Koncz Ferenc hangsúlyozta, hogy az önkormányzat és az ESZEI között kiváló az együttműködés, amit a jövőben is folytatni kívánnak. Dr. Bobkó Géza is úgy vélte, jobb lenne, ha Szerencsen telepednének le a rendelőintézet szakemberei, de még a megyei kórházban is orvoshiány van. Ugyancsak a válaszok között hangzott el, hogy kialakulóban van Magyarországon az ún. Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amelyhez 2017 első negyedévétől minden egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell.

Elfogadta az önkormányzat a védőnői szolgálat idei beszámolóját, amit Tóthné Tőkés Tímea, járási vezető védőnő ismertetett. Dr. Korondi Klára gratulált a szervezet munkájához, de megjegyezte, hogy tudomása szerint 2002-től nincs védőnői helyiség a Bocskai gimnáziumban, mely hiányosságot meg kellene oldani. Dr. Sütő Szilveszter is fontosnak nevezte a világon egyedülálló magyar védőnői szolgálat tevékenységét, a szakemberek munkája dicséretet érdemel. A képviselő véleménye is az volt, hogy a gimnáziumi védőnői szoba visszaállítása érdekében lépéseket kell tenni a jövőben. Nyiri Tibor alpolgármester ismertette, hogy az 1990-es évek második felében annyira megemelkedett a diáklétszám a gimnáziumban, hogy több más helyiséggel együtt az addig működő védőnői szobából is tantermet kellett kialakítani. Jelenleg is van egészségügyi ellátás, mert az uszoda épületében dr. Juhász Mária, a gimnázium orvosa fogadja a fiatalokat. A védőnői vizsgálatoknak is igyekeznek mindig termet biztosítani, de valóban megérett a helyzet arra, hogy újból felülvizsgálják a kérdést.

Döntés született arról, hogy az idei közmeghallgatást 2015. november 25-26-án tartják, az október 29-ére tervezett képviselő-testületi ülés időpontját október 22-ére módosították. Árvay László kistérségi referens számolt be arról, hogy elkészült a járási esélyegyenlőségi programterv, amit elfogadott a grémium. Határoztak a képviselők, hogy gesztor településként pályázatot nyújt be az önkormányzat a prügyi, monoki és megyaszói Biztos Kezdet Házak működtetésének állami támogatására. Elfogadta a testület a Szabó Lászlóné városfejlesztési osztályvezető által előterjesztett vízi közmű szolgáltatáshoz kapcsolódó, ún. gördülő fejlesztési tervet. Koncz Ferenc hozzátette, hogy a szolgáltató díjat fizet bizonyos rendszerek használatáért az önkormányzatnak. A gördülő fejlesztési terv azt tartalmazza, hogy ezt az összeget milyen, a szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztésekre költi el a helyhatóság.

Határozat született arról is, hogy Szerencs Város Önkormányzata idén is csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj-rendszerhez. A pályázatot október 5-éig kell kiírnia a testületnek, az elbírálás határidejeként pedig december 7-ét jelölték meg.

Szavaztak a jelenlévők a képviselői alap felhasználásáról: Koncz Ferenc polgármester a ráeső részből az augusztusi összeget a Szerencsi Rászorultakért Alapítvány javára, a szeptemberit pedig az Öreg a nénikéd Nyugdíjas Klubnak ajánlotta fel. Dr. Egeli Zsolt alpolgármester az októberi képviselői alapot a református énekkar budapesti fellépésének utazási költségeire kívánja fordítani. Dr. Korondi Klára az augusztusi összeget a református parókia felújítására, a szeptemberit a Szerencsi Rászorultakért Alapítványnak, az októberit pedig a Hegyaljai Alkotók Társulásának ajánlotta. Nyiri Tibor alpolgármester az augusztusit az Öreg a nénikéd Nyugdíjas Klubnak kívánja átutaltatni, dr. Sütő Szilveszter a szeptemberi keretet a római katolikus egyháznak, az októberit pedig a Szerencsi Rászorultakért Alapítványnak. Visi Ferenc a képviselői alap augusztusi összegét a Beteg Gyermekekért Alapítványnak, a szeptemberit a Városi Nyugdíjasklubnak, az októberi képviselői alap ráeső részét a Hegyalja Kapuja Mozgáskorlátozottak Egyesületének ajánlotta fel.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image