ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Újra napirenden a református iskola

A szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános Iskola működtetői jogának átadásáról döntöttek a képviselők Szerencs Város Önkormányzatának 2014. augusztus 4-én megtartott tanácskozásán.

Az esztendő hetedik rendkívüli ülésén Koncz Ferenc polgármester ismertette, hogy néhány hónappal ezelőtt, amikor a református egyház a Rákóczi iskola fenntartási jogát kérte a Magyar Államtól, a képviselő-testület – ismerve mind a szülők, mind pedig a tantestület támogató véleményét – egyetértett azzal, hogy a Rákóczi iskola a jövőben a református egyház fenntartásában működjön tovább.

A polgármester elmondta, hogy ezúttal a működtetésre vonatkozóan kell döntést hoznia a testületnek. Mint elhangzott, a működtetési jog első sorban a fűtés, világítás, ivóvíz szolgáltatás költségeinek átvállalását, az épület karbantartását, takarítását jelenti. 

A határozati javaslat szerint – amit Koncz Ferenc olvasott fel az ülésen – a képviselő-testület a Rákóczi iskola működtetési jogát át kívánja adni a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek, továbbá a testület utasítja a polgármestert, hogy a szükséges tárgyalásokat folytassa le, valamint az épület vagyonkezelői jogának átadásáról szóló megállapodást írja alá.

Dr. Bobkó Géza arra volt kíváncsi, hogy a nem szorosan oktatáshoz köthető tevékenységek, mint például Szerencs Város Sportegyesületének tornaterem használatára, az aula, a konyha városi célú  igénybevételére van-e elképzelése az egyháznak, miként történhet ez a jövőben.

Koncz Ferenc szerint a további tárgyalásokon – melyre most felhatalmazást kap a testülettől – egyenként beszélnek majd az egyházzal az iskola épületének – beleértve a tornatermet, a zeneiskolát – használatáról. A polgármester megerősítette: ezek az épületek a városban maradnak és azt szeretném, hogy a jövőben is ugyanúgy Szerencs részeként működjenek, mint az eddigiekben. Dr. Börzsönyi József református esperes válaszában elmondta, hogy az egyház és az önkormányzat az eddigiekben is jó kapcsolatot ápolt egymással. A sport vonatkozásában semmi akadálya nincs annak, hogy a tornatermet az említett célokra használja a város. 

A képviselők végül (dr. Gál András és Heves János nem volt jelen az ülésen) egyhangúlag szavazták meg az előterjesztést.

 

Forrás: Szerencsi Hírek online

 

 

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image