ROVATOK

2024. jún. 26, Sze
János, Pál

Tájékoztató szúnyogirtásról

Tájékoztató szúnyogirtásról

Szerencsen és Ondon június 18-án, kedden (kedvezőtlen időjárás miatt tartaléknapok: június 19, 20, 21) melegköd-képzéssel gyérítik a szúnyogokat.

Amit az eljárásról tudni kell:
A földi melegköd-képzés az aeroszol termikus formája, melynél a porlasztás magas hőmérsékleten történik. Az eljárás szabadban alkalmazható repülő rovarok, szúnyog ellen. A melegköd-képzést napnyugta előtt egy órával vagy a késő esti órákban végzik, amikor a légáramlás felszálló jellege már nem érvényesül. A képződő ködnek – a szükséges ölőhatás kifejtésére – a kezelt területeket 10-15 percig összefüggésben kell borítania.
E módszer a már kifejlett csípőszúnyogok ellen használható, azonnal csökkentve a szúnyogártalmat. Az alkalmazott engedélyezett irtószer emberre nem veszélyes, de más rovarokra hat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a területen előforduló méhek védelmére. Az eljárás nagy előnye, hogy a létrejött fehér köd képes bejutni a növényzettel fedett területekre is. Amennyiben a meteorológiai tényezők optimálisak (kijuttatás 0-2 m/s szélsebesség esetén végezhető, 15-35°C közötti hőmérsékleten) és ha a kezelt terület bejárható, a hatékonyság megfelelő.

A földi melegköd-képzési technológiával történő földi szúnyogirtást Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogírtószer felhasználásával 0,6 l/ha dózisban végezik.

Kezelést végző járművek: 2 db Mitsubishi L200 típusú platós autó. Melegköd-képző generátorok: 2 db Plus FOG K-30/20/0.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image