ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Tájékoztató a ZHK Kft. taggyűléséről

A Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. székhelyén, Tokajban tartotta 2013. április 19-én taggyűlését.

A társaság tárgyalta és elfogadta a 2012. éves mérlegbeszámolót, könyvvizsgálói-, felügyelőbizottsági jelentést, tájékoztatót hallgatott meg a 2013-as működésről, de legfontosabb napirendi pontként a társaság kiválással történő szétválásának elhatározásáról szóló első (elvi) döntés meghozatala szerepelt.

A cég 71 település területén látja el a teljes körű hulladékkezelési közszolgáltatást, megyénk 3. legnagyobb közszolgáltatója. 32400 lakossági és 950 közületi fogyasztói helyről 30136 tonna kommunális és egyéb nem veszélyes hulladékot és építési törmeléket gyűjtött a tavalyi évben, ezentúl újrahasznosításra 670 tonna szelektív hulladékot adott át. A 2012-es évben is eredményes gazdálkodást folytatott a 72 fő (fizikai: 50, szellemi: 22) alkalmazott közreműködésével. A társaság 2012-es gazdasági évben 852.699 eFt árbevételre tett szert. Ebből 92,5 % a hulladékgyűjtés bevétele, 788.678 eFt értékben. A szelektív hulladékértékesítésből a fenti árbevétel 3,8 %-a folyt be, míg egyéb szolgáltatásból származott az árbevétel 3,7 %-a. A számviteli törvény előírásai szerinti tételek elszámolása után a társaság üzemi eredménye 67.590 eFt, melyből 43.718 eFt adózott eredmény került eredménytartalékba.

A társaság kisebbségi tulajdonosa a MENTO Kft., amely a hulladéklerakót is üzemelteti 49%-os szavazati arányt képvisel, míg a 44 önkormányzat 49,36 %-on osztozik. A többi az önkormányzatok által alapított Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulásé. (Emlékeztetőül: a 2013-as évi lakossági hulladékszállítási díjat a taggyűlésen megjelentek 80%-os szavazataránnyal fogadták el – többek között – Szerencs tartózkodása mellett. Mivel a díjemelés elsöprő többséget kapott, ezért az önkormányzatunk átvállalta a lakosságtól a 2011-es árszintet meghaladó díjmértéket.)

A jogi környezet átalakulása miatt szükségessé vált a tiszta profilú, kizárólag közszolgáltatással foglalkozó cég létrehozása, mivel a ZHK Kft. jelenleg vegyes profilú társaság. Árbevételének 7,5 %-a származik jelenleg a közszolgáltatáson kívül végzett tevékenységéből. Várható ugyanakkor, hogy a közszolgáltatás ellátásában a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégek lesznek a hatékonyabbak, kedvezményezettek. Az átláthatóság is fontos szempont, így a lakos tudni fogja fillérre pontosan, hogy mibe kerül a tiszta profilú közszolgáltatás. A Zempléni ZHK vinné a működéshez szükséges vagyont, de a nyilvántartási érték figyelembevételével a tagok a tulajdoni arányaik szerinti fő elv mellett osztoznának, de mindkettőnek működőképesnek kell maradnia. Mivel egy folyamatról van szó, a taggyűlés egyetértett a felügyelő bizottság által is megtárgyalt főbb elvekben, s áldását adta a folyamat megindításához. Az új cég megalakításához, a vagyonmegosztáshoz, stb., az önkormányzatok testületeinek jóváhagyása is szükségeltetik.

Az új hulladéktörvény előírásainak figyelembevételével 2 év múlva 44-45%-kal csökkenhet a jelenlegi hulladéklerakás mennyisége, vagyis az újrahasznosítás lesz az elsődleges. A kiválással szemben, mint lehetséges megoldás a MENTO üzletrészének megvásárlása is felvetődött, de a 150-160 mFt nagyságrendű vételár fedezésére az előterjesztés szerint nem lenne reális lehetőség, amit a taggyűlés résztvevői sem cáfoltak.

A taggyűlésen szó esett a munkavállalók és a cég vezetésének hogyan-továbbjáról, lényegében a mostani felállás vinné tovább a napi ügyeket, kivéve azokat a dolgozókat, akik a fennmaradó cég nem közszolgáltatási feladatait látják el. A taggyűlésen kérdésre adott válaszában Hercsik István ügyvezető jelezte, hogy a jogi szabályozás megjelenésekor végrehajtják a 10%-os díjcsökkentést. 

A végleges döntéseknek ez év június 30. napjáig kell megszületni, így szoros határidőkhöz kötődnek az átalakulás folyamatai.

Szerencs, 2013. április 24.

dr. Egeli Zsolt
alpolgármester  

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image