ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Tájékoztatás a magánfőzés adózási szabályairól

Pálinkafőzés új szabályai

2015. január 1-jétől a magánfőzés adózási szabályozása – saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés saját tulajdonú desztillálóberendezésen – több tekintetben is változik.

 

2015. évtől a magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóság jár el.

A magánfőzéshez továbbra sem kell engedélyt kérni, de a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezést a tulajdonszerzést követő 15 naptári napon belül, illetve amennyiben a berendezés megszerzése 2015. január 1-jét megelőzően történt, 2015. január 15-ig be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz. (2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól.)

A bejelentésben nevet, lakcímét, adóazonosító jelet, a tulajdonszerzés időpontját és a desztillálóberendezés űrtartalmát kell megadni, továbbá a berendezés tárolásának, használatának helyét is, ha az eltér a magánfőző lakcímétől. Egy desztillálóberendezés több személy közös tulajdonát is képezheti, ilyenkor a tulajdonosok választása szerint kell bármelyikük lakóhelye szerinti önkormányzathoz megtenni a bejelentést. Az adott önkormányzat értesíti e bejelentésről a többi érintett hatóságot/adóhatóságot.

Tehát, aki 2015. január 1-jét megelőzően magánfőzéshez használt desztillálóberendezést vásárolt, bejelentést kell tenni az önkormányzati adóhatósághoz.

Határidő: 2015. január 15.

A saját fogyasztás céljából előállított magán-főzött párlat adómentessége 2015. január 1-jétől megszűnik, és amennyiben tárgyévben a magánfőző állít elő párlatot,

1000 forint/év

átalányadó-fizetési kötelezettsége keletkezik.

Fontos változás, hogy az önkormányzatnak fizetendő évi 1.000 forintos átalányadó ellenében 50 liter tiszta szesz, azaz 100 liter 50 térfogat százalékos alkoholtartalmú párlat állítható elő magánfőzésben.

A magánfőzés utáni adóbevallást évente egyszer (első esetben a 2015. évi adóévről 2016. január 15-ig), az átalányadó-fizetési kötelezettséggel együtt, a tárgyévet követő év január 15-ig kell megtenni, illetve teljesíteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

Amennyiben a magánfőző tárgyévben nem állított elő párlatot a desztillálóberendezésen, nem keletkezik adóbevallási és adófizetési kötelezettsége.

A bejelentési nyomtatvány beszerezhető a Szerencsi Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztályán vagy letölthető a www.szerencs.hu honlapról is.

További információ, tájékoztatás kérhető a Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztályán.

Szerencs, 2015. január 05.

Dr. Barva Attila
Szerencs város jegyzője

 

Letölthető dokumentumok:

BEJELENTÉS -magánfőző-megsemmisítésre
BEJELENTÉS-desztilláló berendezés tulajdonáról
BEVALLÁS-magánfőzött párlat utáni adóra

 

2003. évi CXXVII. törvény
a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól
(kivonatos közlés)

Hatáskör, illetékesség

5. § (1) Jövedéki ügyben - a (7)-(9) bekezdésben meghatározott kivétellel - a vámhatóság jár el.

(9) A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban az önkormányzati adóhatóság jár el.

Értelmező rendelkezések

7. § E törvény alkalmazásában
44. háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek közössége;
47. magánszemély: jövedéki termékkel gazdasági tevékenységet nem folytató természetes személy;

63. § (2) E törvény alkalmazásában
11. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 50 liter mennyiségig;
12. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

Adóalap, adómérték

64. § (6) Az előállított magán-főzött párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőző fizet meg.
(7) Egy tárgyéven belül a természetes személy vagy bérfőzetőként vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani, és egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet előállíttatni, illetve előállítani párlatot.

A magánfőzésre vonatkozó szabályok

67/A. § (1) A magánfőző a 63. § (2) bekezdés 11. pontja szerinti desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.
(3) A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.
(4) A magánfőző az előállított magán-főzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig együtt teljesíti a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben magán-főzött párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási kötelezettsége.
(5) Az önkormányzati adóhatóság az (1) bekezdés szerinti bejelentésről, valamint a magánfőző adóbevallásáról értesíti a vámhatóságot és a bejelentéssel, bevallással érintett másik önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítést a teljesítést követő hónap 15. napjáig küldi meg az illetékes vámhatóság részére.
(6) A 63. § (2) bekezdés 11. pontja szerint évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.
(7) A magán-főzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magán-főzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
(8) A (7) bekezdés szerinti értékesítéskor vagy ha a magánfőző az általa előállított magán-főzött párlattal kíván részt venni párlatok számára meghirdetett versenyen, az (1) bekezdés szerinti bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolás igazolja a párlat eredetét.
(9) Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magán-főzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el.

72. § (1) Alkoholtermék-adóraktári engedély
(15) A magánfőzőnek nem kell adóraktári engedéllyel rendelkeznie.

Jövedéki bírság

115. § (7) A 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentésben az adó megállapításához szükséges adatok tekintetében valótlan adatok megadása legalább 20 ezer forint összegű, de legfeljebb 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírsággal büntetendő.
119. § (1) A vámhatóság a jövedéki ügyben folytatott eljárása során a tényállás tisztázása, továbbá az e törvény szerinti elkobzás érvényesítése érdekében lefoglalást rendelhet el.
(2) A vámhatóság
ha) a magánfőző a 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentésében a desztillálóberendezés jogszerű birtoklása megállapításához szükséges adatok tekintetében valótlan adatokat ad meg,
hc) a magánfőző a desztillálóberendezést a párlattól eltérő alkoholtermék előállítására használja,
hd) a magánfőző a párlatot a 67/A. § (7) bekezdését megsértve értékesíti

Egyéb rendelkezések

128/K. § (1) Ha 2015. január 1-jét megelőzően történt a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés, akkor a magánfőzőnek 2015. január 15-ig kell megtennie a 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentést.
(2) A 2015. január 1-jét megelőzően előállított magán-főzött párlatra 2014. december 31-ét követően is az előállításkor hatályos szabályokat kell alkalmazni.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image