ROVATOK

2024. márc. 29, P
Auguszta

Szociális segítők az általános iskolákban

iskolai szoc segito logoAz iskolai szociális segítő helyileg iskolákban tevékenykedik, Szerencsen mindkét általános iskolában biztosított ez a gyermekvédelmi ellátás.
Feladata elsősorban, hogy felismeri a veszélyeztetettséget, segít beazonosítani az iskolában történő „furcsa viselkedéseket”, amelyek a pedagógusok jeleznek feléjük.
A probléma súlyosságtól függően segítséget nyújt ő maga, illetve tovább irányíthatja az esetet a család- és gyermekjóléti szolgálathoz vagy más szakemberek felé.

Megelőz és kezel.
Mindenféle probléma-megelőzéssel és bizonyos mértékű kezeléssel foglalkozik, ami a korosztályt érintheti. A teljesség igénye nélkül: iskolai bántalmazás, konfliktushelyzetek az iskolai szereplők között, igazolatlan hiányzások, káros szenvedélyek, stressz…

Beszélget, egyéni konzultációt tart.
Diákkal, szülővel, akivel szükséges. Inkább kérdez, meghallgat és segít. A téma lehet családi probléma, párkapcsolat, kortársakkal való kapcsolat, életvezetés, célok, tervek, nehézségek, krízis....
Egyeztet a pedagógusokkal, az iskolapszichológussal, védőnővel, gyógypedagógussal, ifjúságvédelmi felelőssel, iskolaorvossal, bármely iskolai szereplővel, akik közreműködésével hatékonyabb egy probléma kezelése.

Csoportfoglalkozást tart.
A tevékenysége nagyon sokrétű, de nagyban függ az oktatási intézmény típusától, igényeitől.

Bolyai János katolikus általános iskola: csütörtökön Lengyel Katalin
Rákóczi Zsigmond református általános iskola: szerdán Stevlikné Fehér Orsolya

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image