ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Szárazfű- és avartüzek megelőzése

ErdőtűzAz elmúlt években számtalan esetben riasztották a hivatásos tűzoltó egységeket szabadban való szabálytalan tűzgyújtás miatt bekövetkezett tűzesetekhez.

2013-ban a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség az eddigiekhez képest kiemeltebb figyelmet fordít az ilyen esetek megelőzésére, illetve az olyan földtulajdonosok és használók szankcionálására, akik legtöbbször gondatlanul ugyan, de hozzájárulnak a szabadtéri tüzek kialakulásához.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 18. §-a meghatározza a gazdálkodók tűzvédelmi és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatait. A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek a létesítmények, az építmények, a technológiai rendszerek megvalósításával, üzemeltetésével, fejlesztésével összhangban gondoskodniuk kell a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények megtartásáról, valamint a tevékenységi körükkel kapcsolatos veszélyhelyzetek megelőzésének és elhárításának feltételeiről.

A felsoroltak kötelesek a tevékenységi körükkel kapcsolatos tűzesetek megelőzésének és oltásának, valamint a műszaki mentésnek jogszabályokban meghatározott feltételeit biztosítani. Az erdő és a parlag tűz elleni védelme - a tűzesetek megelőzése, a tűzoltás feltételeinek biztosítása - a tulajdonos, a kezelő, illetve használó feladata.

A termőföld-területeknek a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 5. §-ban meghatározott hasznosítási kötelezettség, ideiglenes hasznosítás, mellékhasznosítási kötelezettség teljesítése során el kell végezni a gyommentesítést. Az a földtulajdonos/használó, aki a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tüzesetek megelőzéséről nem gondoskodik 60.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

A Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség közigazgatási hatósági eljárás keretében fogja vizsgálni – szükség esetén büntető feljelentéssel – azokat az eseteket, amelyekben szándékos vagy gondatlan tűzokozás gyanúja merül fel, illetve a tűz keletkezésének, továbbterjedésének okaként a terület gazossága, műveletlensége, hasznosítatlansága állapítható meg, továbbá ha a tűzesetek megelőzésére történő felhívás ellenére sem történik intézkedés a tulajdonos/használó részéről.

A katasztrófavédelmi hatóság nem lehet figyelemmel semmilyen érdekre, mely fenyegeti a lakossági biztonságot, a természeti és az épített környezetet. E tekintetben fenyegetés a környezetre a műveletlenül hagyott terület, a gondatlanul vagy szándékosan okozott tűzeset.

A Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai bejelentett és előre nem jelzett időpontokban helyszíni ellenőrzéseket fognak tartani a közeljövőben a terület elszáradt, éghető növényzettől való mentesítésének betartása és betartatása érdekében.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség


A fentiek alapján Szerencs Város Önkormányzata kéri a Tisztelt földterület tulajdonosokat, hogy törvényi kötelezettségüknek eleget téve, a területüket az elszáradt, éghető növényzettől mentesítsék.  

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image