ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Megszűnik a kommunális adó, csökkennek a helyi vállalkozások terhei

Koncz Ferenc polgármester azt javasolja Szerencs Város Önkormányzatának, hogy a lakossági terhek mérséklése érdekében 2014-től töröljék el a kommunális adót, amely mintegy tízezer forint megtakarítást jelent évente minden helyi háztartásnak.

E mellett a helyben adófizető cégek működésének  elősegítésére, a vállalkozásokat érintő, tíz százalékos építményadó csökkentést is tervez a polgármester. Mindez január 23-án hangzott el a Rákóczi-várban, a Szerencsen működő vállalkozások részére rendezett hagyományos fogadáson.

Fogadásra hívta a szerencsi vállalkozások képviselőit január 23-án Koncz Ferenc polgármester. A Rákóczi-vár színháztermében megrendezett programon elsőként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szerencsi Kirendeltségének vezetője üdvözölte a meghívottakat. Jolsvay János hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi és iparkamara javaslatait a gazdaságpolitika figyelembe vette és beépítette intézkedéseibe. Az ország kikerült a deficiteljárás alól, csökkent az államháztartás hiánya. A távoli országok gazdasági szereplői egyre inkább érdeklődnek Magyarország, elsősorban Szerencs és környéke iránt. Jolsvay János felhívta a cégek figyelmét az idei pályázati lehetőségekre is.

Koncz Ferenc polgármester beszédében elsőként a 2010-es kezdetekre emlékezett, amikor közel hárommilliárdos adósságteherrel vették át a város irányítását. A költségcsökkentés érdekében eladtak tíz önkormányzati autót, létszámstopot vezettek be, valamint mérsékelték a működési kiadásokat. Magyarország Kormánya elismerte a jelenlegi városvezetés erőfeszítéseit, aminek köszönhetően hamarosan a teljes adósságtól mentesen, a remények szerint nullszaldós költségvetést fogadhat el idén a képviselő-testület.

Koncz Ferenc polgármester bejelentette, hogy hamarosan azzal a javaslattal fordul Szerencs Város Önkormányzatához, hogy a lakossági terhek enyhítése érdekében 2014-től töröljék el a kommunális adót, amely mintegy tízezer forint megtakarítást jelent évente minden helyi háztartásnak. E mellett a helyben adófizető cégek működésének elősegítésére, a vállalkozásokat érintő, tíz százalékos építmény- és telekadó csökkentést is tervez a polgármester. Minderről a soron következő, január 30-ai ülésén dönt majd a képviselő-testület.

A polgármester hangsúlyozta: ahhoz, hogy Szerencs is csatlakozhasson a kabinet által meghirdetett rezsicsökkentéshez és a kommunális adó, valamint a vállalkozásokat érintő telek- és építményadó mérséklésével könnyítsenek a helyben élők és az itt dolgozó cégek helyzetén, ehhez szükség volt a Magyarország Kormánya által véghezvitt adósságátvállalásra, valamint a jelenlegi önkormányzat takarékos és ésszerű gazdálkodására.

Mint elhangzott, a jelenlegi városvezetés kiemelt célja, hogy a lakosság, valamint az értéket teremtő, alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozások terhei ne növekedjenek a jövőben.

Az esemény résztvevői az Örökség zenekar néhány tagjának közel egyórás műsorát tekinthették meg, majd az est zárásaként dr. Egeli Zsolt alpolgármester mondott pohárköszöntőt: Szerencs új kihívások előtt áll és arra emelem a poharam, hogy a város érdekében ki-ki tegye félre a más irányú  meggyőződését és csak egyetlen cél vezessen bennünket: mindnyájan szeretett városunk érdekében tevékenykedjünk!

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image