ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Megkezdte működését a Világörökség Gondnokság Tokajban

Szeptember 6. napján a délutáni órákban "A Tokaj-Hegyalja Térségfejlesztési Program megalapozását segítő értékvédelmi és borászati szakmai műhelyek szervezése'  címmel tartottak rendezvényt a Paulay Ede Színházban.

Az apropót az adta, hogy szeptember 1-el megalakult a Tokaj-Hegyalja Világörökség Gondnoksága, bemutatkozott Dr. Szakál Zoltán főiskolai docens, gondnokságvezető, továbbá munkatársai.
Vázolta a gondnokság előtt álló feladatokat, bejelentette, hogy rövidesen kihirdetik a kezelési terv elkészítésére kiírt közbeszerzési pályázat nyertesét. Innentől számított 300 napon belül kell a régóta várt dokumentumnak elkészülnie. Ennek során 4-6 alkalommal fognak a terv készítői egy-egy település különböző szintű képviselőivel találkozni, egyeztetni.
Többek között előadást tartott:
- Soós Gábor,  Forster  Gyula központ világörökségi titkárság, titkárságvezető, 'A világörökségi helyszínkezelés rendszere, továbbá
- Bihari Zoltán a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója: A nemzeti értékek integrálása a világörökségi tervezés során címmel.
- Radványi György Sátoraljaújhely Város Főépítésze, a Tokaj-Hegyalja Tájegységi Értéktár Előkészítő Munkacsoport vezetője, Tokaj-Hegyalja tájegységi értéktár készítése címmel
- Csima Péter Budapesti Corvinus Egyetem  Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszékéről: Módszerek és tapasztalatok, 6 tokaj-hegyaljai település egyedi tájértékei felméréssel,
- Réz András esztéta és a Werk Akadémia képviseletében: Ne csak igyunk, együnk is! Lehet-e Tokaj-Hegyalja a bor és gasztronómia területén a világ közepe?
 
A rendezvényen az érintett szakterületek képviselőin kívül környékbeli polgármesterek, az egri és a sárospataki oktatási intézmények képviselői, illetve közigazgatási szakemberek vettek még részt.
Dr. Szakál Zoltán gondnokságvezető  meghívást kapott Szerencs Város Önkormányzatának egy későbbiekben egyeztetett testületi ülésére, a gondnokság munkájáról való közvetlenebb tájékoztatás érdekében, illetve a személyes találkozás céljából is.
A szerencsi értéktár (amely a helyi - települési értékek rögzítésére szolgál)  összeállítására előreláthatólag múzeumunk kap megbízást, illetve kijelölést, mivel így biztosítható a megfelelő szakmai színvonal.
 
A Tokaj, Bethlen Gábor u. 12/A. sz. alatti irodában személyesen, illetve a 352-043 telefonszámon is lehetőség van a tokaji világörökséggel kapcsolatos kérdések feltételére, az ismeretek gyarapítására. .

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image