ROVATOK

2024. okt. 11, P
Brigitta, Gitta

Megalakult az új képviselő-testület

Megalakult az új képviselő-testület

Szerencs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024. október 4-én, délután a Rákóczi-vár színháztermében tartotta ünnepi alakuló ülését.

Az első napirendi pontban Bereczk József, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke ismertette a 2024. június 9-ei választások eredményét. Elhangzott, hogy városunkban a választás napján három polgármesterjelöltre, az egyéni listán 26 képviselőjelöltre lehetett szavazni. Összesen 4681 választópolgár járult az urnákhoz, amely 64,73 százalékos részvételi arányt jelentett. A megválasztott polgármester Kiss Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje lett, 2054 szavazattal. Az egyéni listán megválasztott képviselők közül Varkoly Ádám a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb voksot, összesen 1875 darabot. Őt követi Rábainé Végh Anett (Szeretlek Szerencse Egyesület, a továbbiakban SZSZE) 1742, dr. Bobkó Géza (SZSZE) 1718, Kun Dávid (SZSZE) 1675, Uray Attila (Fidesz-KDNP) 1651, Danyi László (Fidesz-KDNP) 1612, dr. Brugoviczky Zsolt (Fidesz-KDNP) 1576 és Bárányné Balogh Melinda (Fidesz-KDNP) 1465 érvényes szavazattal. A HVB 2024. június 10-én hajnalban állapította meg az eredményeket, mely ellen jogorvoslati kérelem nem érkezett. Rendhagyó volt ez az év, hiszen a választásokra 2024. június 9-én került sor, de az egyébként választás napjához fűződő jogkövetkezmények kezdő napja október 1-je volt.

A második pontban a megválasztott képviselő-testületi tagok eskütétele következett. A harmadik napirendi pontban Kiss Attila polgármester tette le az esküt, majd köszöntötte a megjelenteket. A városvezető elmondta, hogy a testület melletti törvényességi feladatokat az önkormányzati és hivatali működés folyamatosságának biztosítása érdekében, dr. Béni Gyula, a dr. Alakszai Zoltán főispán által helyettesítésre kijelölt jegyző látja el, tekintettel arra, hogy dr. Oleárné dr. Kádas Marianna 2024. szeptember 29-én lemondott és két hónapos lemondási idejére kérte a munkavégzése alóli mentesítését is.

A negyedik napirendi pontban Szerencs Város Önkormányzat Képviselő-testületének az új Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban SZMSZ) elfogadására került sor, amit egyhangúlag mindenki megszavazatott.
Az új SZMSZ ide kattintva megtekinthető.

Bizottsági struktúra és tagok kijelölése
Az ötödik napirendi pontban az ülésen hatályba léptetett SZMSZ új bizottsági struktúrát hozott létre, ennek megfelelően Kiss Attila polgármester javaslatot tett a bizottságok elnökének és tagjainak személyére. Az előzetes egyeztetések és az érintett személyek nyilatkozatai alapján, senki nem kérte a zárt ülés tartását.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökének Bárányné Balogh Melindát, tagjainak pedig dr. Bobkó Géza, Uray Attila önkormányzati képviselőket, továbbá külsős bizottsági tagként Tőkés Zoltánt és Gilányiné Visi Évát választotta meg a képviselő-testület.

A Pénzügyi Bizottság elnökének Uray Attilát, tagjainak Danyi Lászlót és Kun Dávidot, külsős bizottsági tagnak pedig Pazonyi Zoltánt és Séllei-Szabó Gabriellát szavazták meg.

A Városfejlesztési Bizottság vezetőjének dr. Brugoviczky Zsoltot, tagjainak Danyi Lászlót, Rábainé Végh Anettet, külsős tagoknak pedig dr. Takács Istvánt és Ficsor Lászlót választották. A hatodik napirendi pontban a megválasztott külsős bizottsági tagok tettek eskütételt.

Alpolgármester megválasztása és a polgármester juttatásai
A következő napirendi pontban a polgármester Varkoly Ádámot javasolta alpolgármesternek, aki előzetes nyilatkozata alapján társadalmi megbízatásban kívánja ellátni a tisztséget, valamint hozzájárult ahhoz, hogy a személyéről nyilvános ülés keretében döntsön a képviselő-testület. Viszont a jogszabály szerint az alpolgármester személyéről titkos szavazást kell tartani, amit a képviselők meg is tettek az erre a célra kialakított színpad mögötti helyiségben. A szavazást követően Bárányné Balogh Melinda, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke ismertette az eredményt, mely szerint a képviselő-testület egyöntetűen Varkoly Ádámra szavazott.

Ezt követően került sor az SZMSZ szerint a polgármester juttatásainak megállapítására. A főállású polgármester megbízatásának időtartalmára illetményre jogosult. A városvezető illetményének mértékét a jogszabály szabályozza, de összegszerűségében a képviselő-testület állapítja meg. Az önkormányzat a polgármester illetményét havonta 845 000 forintban, a költségtérítés összegét 126 750 forintban állapította meg. A kilencedik napirendi pontban az alpolgármester tiszteletdíjat havi 380 250 forintban, a költségtérítést 57 ezer forintban állapította meg a testület.

A polgármester programjának ismertetése
A tizedik napirendi pontban Kiss Attila röviden ismertette a programját. „A választási program nemcsak a saját választási programom, hiszen a képviselő-testületben nemcsak a Fidesz-KDNP által megválasztott személyek kerültek be. Ezen részletes program hirdetése előtt konszenzust kell teremteni a teljes képviselő-testületben és egy olyan programot meghirdetni, amiben mindannyian egyet tudunk majd érteni. Azt gondolom meglesz köztünk a bizalom, már tegnap, illetve a múlt héten is megkezdtük az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket” – mondta Kiss Attila polgármester.

Hozzátette: a fő céljuk az egyes választási programok összedolgozása és megvalósítása lesz, aminek elején kell, hogy álljon a város stabil működésének a megőrzése és javítása, illetve újabb fejlődési pályára állítása. „Szeretnénk a várost élhetőbbé tenni nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek számára egyaránt és talán abban egyetértés lesz mindannyiunk között, hogy a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés. Hiszen, ha van munkahely, van kereslet, akkor helyben maradnak a fiatalok és jobban tudunk majd itt mindannyian élni” – zárta gondolatait Kiss Attila polgármester.

Az ünnepi alakuló ülés vágatlanul itt megtekinthető. (Forrás: Szerencsi Hírek)

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image