ROVATOK

2024. okt. 11, P
Brigitta, Gitta

Megalakult a helyi német nemzetiségi önkormányzat

Megalakult a helyi német nemzetiségi önkormányzat

Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzata október 8-án tartotta alakuló ülését, a polgármesteri hivatal tanácskozótermében.

Az első napirendi pontban Bereczk József, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke ismertette a június 9-ei német nemzetiségi önkormányzati választás eredményét. Elhangzott, hogy Szerencsen egy szervezet állított jelölteket: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének Egyesülete. A választás napján, június 9-én három személyre lehetett szavazni. A névjegyzékbe vett választópolgárok közül 61-en járultak az urnákhoz. A HVB még június 10-én, hajnalban megállapította az eredményeket, mely ellen jogorvoslati kérelem nem érkezett. Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületébe került 57 szavazattal dr. Árvay László, 55 vokssal Braun Csaba és 53 szavazattal Vágási-Endrész Edina.

A második pontban a megválasztott nemzetiségi önkormányzati képviselők eskütétele következett, majd ezután döntöttek az elnök és annak helyettesének személyéről. A képviselő-testület egyhangúlag dr. Árvay Lászlót szavazta meg vezetőnek, a helyettesének pedig Vágási-Endrész Edinát. A negyedik napirendi pontban a tiszteletdíjakról esett szó. „2010-ben az önkormányzat úgy döntött, hogy sem tiszteletdíjat, sem pedig rendszeres költségtérítést nem állapít meg a képviselőinek, mi ezt a hagyományt a továbbiakban is szeretnénk folyatni” – mondta az ülésen dr. Árvay László, amit végül mindenki megszavazott.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image