ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Lakossági fórum Ondon

Szerencs Város Önkormányzata közérdekű lakossági fórumot tartott 2015. november 25-én Ondon.

A településrész óvodájában rendezett tájékoztató egyik fő témája a folyamatban lévő ivóvízminőség-javító projekt volt, de egyéb kérdések, javaslatok is felmerültek az eseményen.

Koncz Ferenc polgármester ismertette, hogy az ivóvízminőség-javító beruházásra azért van szükség, mert az ivóvíz arzéntartalma nem felel meg az uniós szabványoknak. A beruházás befejeződése után  a szerencsi és bekecsi kutak helyett Golop és Tokaj irányából töltik fel az Árpád-hegyen lévő medencét, ami Szerencs mellett Ondot, Bekecset és Legyesbényét is ellátja. Balázsfalvi József, a Borsodvíz Zrt. szerencsi megbízottja elmondta, hogy a munkálatok nehezén már túl vannak, hiszen a távvezetékek lefektetése a golopi vízművektől Szerencs belterületéig megtörtént. A Rákóczi és Kossuth utcai csövek, illetve a töltővezetékek rekonstrukciója jelenleg is tart. A golopi vízműben négy szűrőből hármat már felújítottak, ennek köszönhetően sokat javult a víz minősége, a vas-, magán- és arzéntartalom határérték alatti. A szakember szerint a jelenlegi munkálatok alatt Ondon előfordulhat vízhiány és vízzavarosodás. Utóbbi abból adódik, hogy a csövekben lerakódott vas-mangán iszap a nyomáskülönbségek miatt felkavarodik, és ez látható a csapból kiengedett vízben. Ez egészségre ártalmatlan, hiszen ezek az összetevők egyébként is ott vannak a vízben, csak éppen kisebb mértékben, így ez inkább esztétikai probléma, amelyet a beruházás végén – a tavasz folyamán – szivacsos hálózatmosatással fognak megoldani.

Az ondi lakossági fórumon szó volt házi szelektív hulladékgyűjtésről is, mellyel kapcsolatban Koncz Ferenc polgármester elmondta, hogy a Zempléni ZHK Kft. tájékoztatása szerint idén nem indul be a szolgáltatás. Az utak és járdák tekintetében elhangzott, hogy bőven akad tennivaló ezen a téren, de ahogy a városvezető fogalmazott, az Ondon átvezető út nem az önkormányzat fenntartásába tartozik, az utcák és gyalogutak rendbetételéhez pedig pályázati forrásra van szükség. További megoldásra váró feladat a hegyről lezúduló csapadékvíz elvezetése, amelyhez övárok építésére lenne szükség – ez pályázat keretében fog megvalósulni. Danyi László szerint fontos lenne az orvosi rendelő épületének teljes felújítása. Az önkormányzati képviselő javaslatot tett a szerencsi és ondi kerékpárutak rekonstrukciójára, valamint arra, hogy a helyi ravatalozóhoz előtető épüljön. Továbbá felhívta a figyelmet az ondi játszóterek fejlesztésének fontosságára. Danyi László felvetette egy közösségi tér kialakításának ötletét is, Ond vezér szobrának elhelyezésével.

 

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image