ROVATOK

2024. ápr. 19, P
Emma

Kihasználják a járványt a csalók, megnőtt az internetes bűncselekmények száma

Kihasználják a járványt a csalók, megnőtt az internetes bűncselekmények száma

Vannak csalók, akik a koronavírus miatt kialakult helyzetben is más kárán próbálnak nyerészkedni. Ezzel kapcsolatban osztották meg a jó tanácsaikat a rendőrök a police.hu oldalon.

Azt írták, nagyon fontos lenne, hogy most is odafigyeljünk a veszély kiszűrésére. Van olyan, aki orvosi maszkokat árul, de rendelés után nem érkezik meg a csomag és olyan is, aki telefonon próbál pénzt kicsalni kiszemelt áldozatából, az unokázós módszerhez hasonlóan.
Világszerte tapasztalható, hogy a járvány kialakulása miatt a sebészeti maszkok és más orvosi segédeszközök iránt megnövekedett a kereslet és egyre nehezebb ezek beszerzése.
Ezzel egy időben megjelentek az olyan csalók, akik weboldalakon, közösségi oldalakon és e-mailekben kínálják ezeket az árucikkeket.
A gyanútlan megrendelők azonban sem a termékeket nem kapják meg, sem a kifizetett pénzüket nem kapják vissza. Nemzetközi példák alapján a csalók telefonon keresztül is próbálkoznak és magukat klinikai vagy kórházi dolgozóknak kiadva azt mondják, hogy hozzátartozójuk megfertőződött a koronavírussal és ki kell fizetni az ellátásának költségeit.
Arra is volt példa, hogy valamelyik országos vagy világszervezet nevében küldtek e-mailt, amelyben valótlan, de mégis hihetőnek tűnő állításokkal igazolva kérték a személyes adatokat, fizetéshez használt jelszavakat vagy kódokat.
Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.
Az EU szervei megpróbálják felvenni a harcot a bűnözőkkel, akik az emberek félelmeit használják ki, mondta el az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen:
„Az Európai Unió ügynökségei szerint nőtt az interneten elkövetett bűncselekmények száma az EU-ban. Megdöbbentően sok hamis gyógyszert, fertőtlenítőt és csodás gyógyulást kínáló szert árulnak online. A legtöbb a hamisított szájmaszkból van ezekben a napokban. Hogyha kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást, akkor azt az országok kormányai, a közintézmények fogják bejelenteni. Megbízható forrásokból értesülnek majd róla" - magyarázta a politikus.

Oldalak ezreit állították le
Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol összehangolt nyomozásának eredményeképp több mint négymillió tiltott gyógyszert foglaltak le a hatóságok, és 2500 közösségi médiafelületet, online kereskedelmi weboldalt és hirdetést töröltek töröltettek. Több bűnözői csoportot is sikerült felszámolni, 121 embert pedig letartóztattak a csalásokkal összefüggésben.

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

  • ha a megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon telefonon keresztül a (házi)orvoshoz! A koronavírus fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek;
  • a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;
  • a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ne kattintson rá;
  • vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten;
  • ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett;
  • fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;

Ahogy mindig, úgy most is fordítson fokozott figyelmet az idős hozzátartozóira, ismerőseire, és tájékoztassa őket a fentiekről!

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image