ROVATOK

2024. márc. 29, P
Auguszta

Idős emberek védelme a trükkös tolvajok ellen

Idős emberek védelme a trükkös tolvajok ellen

Szerkesztőségünkhöz az alábbi levelet jutatta el a Szerencsi Rendőrkapitányság, akik fel szeretnék hívni az időskorúak és hozzátartozóik figyelmét a trükkös tolvajok ellen!

Szeretnénk felhívni valamennyi időskorú lakos figyelmét az utóbbi időben őket megcélzó elszaporodott trükkös csalásokra, bűncselekményekre!
Egyre gyakrabban valamelyik közüzemi szolgáltató (TIGÁZ, ÉMÁSZ, Vízmű) nevében kopogtatnak be idegen személyek, és karbantartói munkát színlelnek (flexibilis cső csere, szén-monoxid riasztó készülék értékesítése). Ezért pénzt kérnek, vagy felváltatják a nagyobb címletű bankjegyüket, miközben kifigyelik, hol is tartja pénzét a házigazda, amit azután ellopnak. A sértetté válás elkerülése érdekében az ismeretleneket mindig várakoztassák az ajtón kívül, ha pedig gyanússá válnak, hívják a rendőrséget. Figyeljék meg jól az idegeneket, hogy használható személyleírást tudjanak róluk adni, esetleg jegyezzék fel járművük rendszámát.

idos emberek vedelme tigaz

Soha ne adjanak a készpénzt a TIGÁZ munkatársainak, a közüzemi szolgáltatók soha nem végeznek helyszíni díjbeszedést. Fotó: Northfoto

A TIGÁZ felhívta ügyfelei figyelmét, hogy munkatársaik semmilyen körülmények között nem jogosultak készpénz átvételére és átadására. A be- és kifizetéseket kizárólag folyószámláról történő utalással, vagy postai úton kiküldött csekken bonyolítják le. A közüzemi szolgáltatók soha nem végeznek helyszíni díjbeszedést, a számla kiegyenlítését sem kérik készpénzben. Aki valamelyik szolgáltató nevében jelentkezik, kérjenek tőle igazolványt! Aki nem tudja magát minden kétséget kizáróan igazolni, ne engedjék be a lakásba!
A gázszolgáltató megbízásából dolgozó munkavállalók minden esetben arcképes igazolvánnyal és megbízólevéllel rendelkeznek, a fogyasztók felkeresésekor ezen dokumentumokkal igazolják magukat. Ha az óvatosság ellenére valakivel szemben mégis bűncselekményt követnek el, azonnal hívja az ingyenesen hívható 112-es számot. A rendőrség kiérkezéséig pedig ne nyúljanak semmihez és ne változtassák meg a helyszínt.
Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

Vigyázat „unokázós” csalók!
Ha közeli rokon, unoka, esetleg ismerős nevében hívják fel, és pénzt vagy különböző értékeket kérnek arra hivatkozva, hogy az állítólagos rokon, ismerős bajban van, ne higgye el! Előbb győződjön meg róla, hogy nem próbálják-e becsapni!
Az „unokázás” elnevezésű módszer szerint több bűnöző követ el úgy csalást, hogy egyikük síró, zaklatott, eltorzított hangon az időseket otthonukban felhívja, majd elmondja, hogy ő az idős személy közeli hozzátartozója, legtöbb esetben unokája, és bajba került, így sürgősen készpénzre vagy pénzzé tehető ékszerekre van szüksége. Ha a fenti történetet az idős személyek elhiszik, a telefonáló elmondja, hogy személyesen nem tud elmenni a pénzért, hanem egy ismerősét küldi az értékekért, a másik elkövető ezután átveszi azokat, majd távozik a helyszínről.

idos emberek vedelme unoka

Idegeneknek telefonon soha ne utaljanak pénz és ne adják meg a bankkártya adatait. Fotó: Shutterstock

A sértettek rendszerint 70 év felettiek, a vezetékes telefonjukon keresték meg őket késő este vagy éjjel. Az bűnözők rendkívül jól informáltak lehetnek az idős emberrel és/vagy hozzátartozójával kapcsolatban, hogy bizalmukba férkőzzenek.
Ezért felhívjuk a figyelmet arra, ha Önöket állítólagosan kölcsönfelvétel vagy baleset miatt bajban lévő családtagjuk, ismerősük nevében felhívják, akkor: minden alkalommal győződjenek meg róla, hogy tényleg bajba került-e a rokon, hívják fel a többi családtagot, és mindenekelőtt ne adjanak át pénzt idegeneknek!

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.

Az áldozattá válás megelőzhető! Ha Öntől is a fenti módokon próbálnak pénzt kicsalni, kérjük, hogy értesítse a Rendőrséget a 112 telefonszámon.
A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

Különböző nyereménnyel hitegető telefonos csalók!
Szeretnénk felhívni valamennyi helyi lakos figyelmét az utóbbi időben jelentkező telefonos csalásokra!
A sértetteket ismeretlen személyek hívják fel telefonjukon mobiltelefon-társaság ügyintézőjeként bemutatkozva azzal, hogy nyereményjátékukon kisorsolták, ezért … Ft összeget nyert. Persze a nyeremény átvételének feltétele is van: bankautomatán keresztül kell az általa megadott telefonszámra pénzt feltölteni, melyet „természetesen” vissza fognak utalni. Volt olyan sértett, aki több tranzakció során 180.000 Ft-ot töltött fel a megadott számra, az ismeretlen elkövető ugyanis ügyelt a hivatalos látszatra, például – miközben telefonon keresztül adta az utasításokat a banki tranzakcióhoz – kérte, hogy a bankkártya PIN-kódját ne mondja el még neki sem, s végig vonalban maradt. Az utalások után azzal búcsúzott áldozatától az elkövető, hogy 20-25 perc múlva érkezni fog számlájára a nyeremény, ill. az addig feltöltött összeg. Az utalás azonban nem érkezett meg, és a z a telefonszám sem válaszolt, melyre a pénz feltöltésre került.

A Szerencsi Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, hogy az ilyen bűncselekmények elkerülése, megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

  • Amennyiben hasonló telefonhívást kapnak, ne teljesítsék az idegen telefonáló kéréseit!
  • Amennyiben ismeretlen számról érkezik hívás, és nyereményt ajánl az ismeretlen személy, ne dőljenek be neki, illetve ha módjukban áll, rögzítsék a beszélgetést.
  • Ha nem vettek részt nyereményjátékon, akkor biztosan nem is nyerhettek. Amennyiben részt vettek nyereményjátékon, tájékozódjanak a játék szervezőjének internetes oldalán vagy telefonszámán.
  • Fontos, hogy telefonon soha ne adjanak meg adatokat a bankkártyájukra vonatkozóan, mivel a csalók az adatok birtokában könnyen leemelhetik a számlán lévő teljes összeget. Bankkártyájuk adatait fokozott óvatossággal kezeljék, ne adják ki sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások estén!
  • A rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak a már említett nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra, hogy csak néhányat említsünk.
  • Tanácsainkra hívják fel a környezetükben élő személyek figyelmét is a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Kérjük továbbá, hogyha ilyen helyzetbe kerülnek, ne teljesítsék a telefonáló kérését, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget. Bejelentést tehetnek az illetékes rendőrkapitányságon, a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy az ingyenesen hívható és a nap 24 órájában elérhető, névtelenségük megőrzése mellett a 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld számán.

Szerencsi Rendőrkapitányság

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image