ROVATOK

2024. ápr. 19, P
Emma

Hatóság a természeti kincsek védelmében

Hatóság a természeti kincsek védelmében

Március óta új hulladékgazdálkodási hatóság dolgozik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az illegális hulladéklerakók felszámolásáért. Az új hatóság eddig több mint 760 köbméter illegális hulladék elszállításáról gondoskodott, ami ha PET palackokból állna, 300 méter hosszan borítaná be a Bodrog folyót. A Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal részeként működő Hulladékgazdálkodási Osztály határozott fellépést és széles körű együttműködést kezdeményez annak érdekében, hogy megvédje megyénk természeti kincseit.
Az eddigi ismeretek, tapasztalatok alapján a Hulladékgazdálkodási Osztály egyik legjelentősebb, egyben legnagyobb feladatot adó hatásköre az elhagyott hulladékok felszámolása. Ezt a hatáskört eddig nagyrészt a települések jegyzői gyakorolták. A feladat elvégzéséhez a kormány forrásokat is biztosít a kormányhivatalok számára. A Tisztítsuk meg az országot program keretében több ütemben zajlottak pályázatok, amelyben összesen több mint 17,5 milliárd Forint összegű forrást biztosítottak a pályázók számára az illegális hulladéklerakások felszámolására.
A Hulladékgazdálkodási Osztályunkra megalakulása óta közel 700 bejelentés érkezett illegális hulladékokra vonatozóan, amely azt jelzi, hogy a lakosság számít a hatóság közreműködésére környezetünk megtisztításában és élnek az új lehetőségekkel. Megyénkben a legnagyobb elszállított összefüggő hulladékmennyiség Kazincbarcika környékéről származott, mely a 300 köbmétert is elérte, de jelentős a kisebb, 1 köbméter alatti hulladék elhelyezések száma is. A hivatal adatai alapján a bejelentések 45 százaléka 1-5 köbméter közötti hulladékmennyiségre vonatkozik.
A lakossági bekapcsolódás ösztönzésére létrehozott Hulladékradar alkalmazás népszerűségét mutatja, hogy a bejelentések 63 százaléka már az alkalmazáson keresztül érkezett, de továbbra is jelezhetik az illegális hulladéklerakások helyét telefonon és levélben a Hulladékgazdálkodási Osztály elérhetőségein. A hatóság továbbra is számít a lakosság közreműködésére nem csupán a már elhelyezett illegális hulladékok észlelésében, hanem abban is, hogy szemléletformálással megelőzzék a környezetszennyezés ezen formáját.
A hulladékgazdálkodási hatóság – más ellenőrző hatósági hatáskörökkel rendelkező szervekkel együtt – szigorúan felléphet a jogsértőkkel szemben. A szigorítást szolgálja a Büntető Törvénykönyv módosítása is: a jövőben azt, aki jelentős mennyiséget – azaz 1000 kilogrammot vagy 10 köbmétert – meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet abban az esetben, ha valaki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – a jelentős mennyiségű hulladék tízszeresét – helyez el illegálisan, vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. Az új hulladékgazdálkodási hatóság emellett további minőségbiztosítási, piacfelügyeleti és engedélyezési tevékenységet is végez, és sokoldalúan részt vállal a megye környezetvédelmi feladataiban.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image