ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Gyűjtsük helyesen a szelektív hulladékot!

A Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. tájékoztatást juttatott el Szerencs Város Önkormányzatához a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos problémákról.

A ZHK Kft. a tájékoztatójában kiemeli, hogy a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek három anyag - műanyag, papír, üveg - elkülönített gyűjtésére szolgálnak. Az utóbbi időben az ürítések gyakoriságát növelték, hétköznap délutánonként és hétvégén is végeznek ürítést az egyes hulladékgyűjtő szigeteken.

Azonban visszatérő problémát jelent, hogy a PET palackot préseletlenül dobják a használók a tárolóedénybe, ami a bedobó nyílásban elakad. Emiatt nem lehet az edénybe több hulladékot elhelyezni, így a lakosok a szigetek mellé teszik le a hulladékot, az edény viszont üresen áll.
A gyűjtőedényeken feliratok, piktogramok segítik a lakosságot, hogyan kell a szelektíven gyűjtött hulladékot megfelelő módon elhelyezni a konténerben. Az edényekben csak akkora méretű hulladékot szabad elhelyezni, ami az edény bedobónyílásán befér. A PET palackot mindig laposra préselve kell bedobni a konténerbe.

Másik komoly probléma, amely a gyűjtést nehezíti, és tulajdonképpen értelmetlenné is teszi, hogy kommunális hulladékot tesznek a szelektív gyűjtőedényekbe és azok mellé. A napi háztartási hulladékot mindenkinek a saját otthoni gyűjtőedényébe kell elhelyezni, minden más elhelyezési mód és hely szabálytalan! Ha a szelektív gyűjtőedénybe tesznek háztartási hulladékot, akkor a külön gyűjtött, és egyébként újrahasznosítható hulladékot csak jelentős többlet ráfordítással, vagy egyáltalán nem lehet továbbadni a hasznosítónak.

Kérjük a szerencsi lakosokat, hogy a fentiek figyelembe vételével használják a szelektív gyűjtőedényeket.
 

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image