ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Gyermekesély program a szerencsi kistérségben

A város és környéke településein valósul meg az „Eséllyel a jövőbe”– Gyermekesély program a szerencsi kistérségben elnevezésű nagyszabású projekt, amelynek célja, hogy csökkenjen a fiatalok  és családjaik körében a szegénység és javuljanak a hátrányos helyzetű óvodások és diákok továbbtanulási esélyei és életkilátásai.

A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 18 településén, mintegy 592 millió forintos uniós forrásból megvalósuló projektje többek között tanodák, közösségi házak, ifjúsági klubok létrehozását, fejlesztő programokat és kulturális eseményeket, valamint bentlakásos és napközis nyári táborok szervezését is tartalmazza.

Az idén áprilisban útjára indult, mintegy két évig tartó program november 6-ai ünnepélyes megnyitóján a szerencsi Rákóczi-várban a helyi művészeti iskola diákjainak műsora köszöntötte a vendégeket. Koncz Ferenc, a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke a nagyszabású programra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban két problémát kell helyben megoldani: az egyik, hogyan tudjuk megtartani a fiataljainkat a másik, hogy milyen jövőképet vagyunk képesek kialakítani az itt élő emberek számára. Koncz Ferenc hangsúlyozta, hogy a jövő a jelenből táplálkozik és hogy az előttünk álló időszakban mindenki számára megélhetést nyújtó környezetet tudjunk kialakítani, az nem működik az oktatás, a gyermekek nélkül. A társulási elnök reményét fejezte ki, hogy az "Eséllyel a jövőbe" program révén olyan plusz szolgáltatásokhoz jutnak a hátrányos helyzetben élő fiatalok, melyeket családjaik nehéz anyagi helyzete miatt más körülmények között nem tudnának elérni. 

– A megmaradó kistérségek működésének értelmét jelenthetik az ilyen típusú programok – fogalmazott beszédében dr. Kovács Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára úgy véli, ez a kezdeményezés nem csak a gyermekeknek ad esélyt, hanem a közösség egészének és magának a kistérség vezetésének is lehetőséget biztosít arra, hogy újrafogalmazza a célokat és olyan irányú fejlesztési politikát, munkahelyteremtő beruházásokat indítsanak, amelyek hosszú távon biztosítják gyermekek jövőjét – mondta dr. Kovács Zoltán.

A projekt 2013. április 1-jén indult útjára, a megvalósításra az Új Széchenyi Terv közel 600 millió forintot biztosított. A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás a program megvalósítása során már létrehozta és működteti a Gyerekesély irodát és bizottságot, három Biztos Kezdet Házat, Közösségi Házat, három tanodát, ifjúságiklub-hálózatot. A szerencsi ifjúsági klub a Rákóczi-várban kapott helyet és minden héten színes programokkal várva a fiatalokat. Mindezek mellett az elmúlt nyáron is bentlakásos és nyári napközis táborokat szerveztek, orvosi és védőnői szűrővizsgálatokra hívták a lakosságot.

A projektnyitón többek között elhangzott, hogy a közel 600 millió forintos támogatással megvalósuló esélyegyenlőséget, felzárkóztatást biztosító programok mellett fontos szempont a projekt munkahelyteremtő szerepe: az "Esély a jövőbe" segítségével 2015. március 31-éig több mint százharmincan jutnak jövedelemhez a szerencsi kistérségben.

 

Forrás: www.szerencsihirek.hu / 2013. november 10.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image