ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Faültetés a fenyvesben

Ötszáz facsemete örökbefogadási ünnepségét rendezték 2013. november 8-án a fenyvesben.

A Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Generali – Providencia Biztosító Zrt. helyi képviselete által életre hívott rendezvényen a gyermekektől a nyugdíjasokig – több mint százan gyűltek össze, vállalva az újonnan ültetett növények locsolását, gondozását.

A város szomszédságában lévő hegytetőn az 1910-es években telepítettek fekete fenyőkből erdőt. A terület hosszú időn át nemcsak kedvelt kirándulóhelyként, hanem egyfajta közösségi helyszínként is szolgált a helybéliek számára. Az eltelt évtizedek azonban megtizedelték a növényzetet: a természetes pusztulásnak, meggondolatlan gazégetéseknek és vandálok keze munkájának eredményeként a faállomány jelentősen megcsappant.

Ezt a kedvezőtlen tendenciát kívánta megfordítani a biztosítótársasággal összefogva a helyi német nemzetiségi önkormányzat, amikor idén nyáron ötszáz facsemete megvásárlásáról és elültetéséről született döntés – ismertette az örökbefogadási eseményen Árvay Attila, a testület elnöke. Azért, hogy minél több szerencsi érezze magáénak a kezdeményezést, megszólították a helyi társadalmat, ami kedvező fogadtatásra talált. Több mint negyven család, baráti és munkahelyi közösség, szervezet és intézmény csatlakozott a felhíváshoz, akiknek a nevét a fenyvesnél elhelyezett nagyméretű táblán is megörökítették. Az elnök köszönetet mondott a települési önkormányzatnak a terület biztosításáért és a Szerencsi Városgazda Non-Profit Kft. munkatársainak a facsemeték elültetésért.

Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: a szaktárca egyik vezető tisztségviselőjeként számos faültetési akcióban vett rész. A szerencsi kezdeményezés azonban különösen közel áll a szívéhez, hiszen gyermekként maga is sok időt töltött e helyen. Így amikor a nemzetiségi önkormányzat elnökétől megkapta a felkérést, örömmel vállalt védnökséget a program felett.

Koncz Ferenc polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenyves egyfajta szakrális hely, amit a hegytetőről nyíló kilátás is igazol. Az itteni tisztás rendezvények sokaságának adott helyet egykor. A polgármester kitért arra, hogy a város a megfelelő körülmények megteremtésével szeretné elérni a jövőben, hogy a szerencsiek kikapcsolódásra, rendezvények helyszíneként újra birtokba vegyék a fenyvest.

Az esemény résztvevőit üdvözlő Tóth Árpád, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. területi igazgatója ismertette: most első alkalommal nyújtottak támogatást fatelepítéshez. A fenyők és a gondozásukra vállalkozók nagy száma mutatja, hogy a ráfordítás jó helyre került.

A köszöntők után Kovács Péter, Koncz Ferenc, Tóth Árpád és Árvay Attila néhány fenyő elültetésével jelképesen befejezték a telepítést, az örökbefogadók pedig megöntözték az ötszáz facsemetét.

Az eseményről készült fotók megtekinthetők a Szerencsi Hírek honlapján.

 
Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image