ROVATOK

2024. ápr. 26, P
Ervin

Emlékezés a tanítóra, a kiváló pedagógusra

Emlékezés a tanítóra, a kiváló pedagógusra

Urbán Tiborné – Ilike – Ili mama
(1938–2022)

Mindannyiunk számára 84 éves korában váratlanul, elhunyt Urbán Tiborné, a Hunyadi János Általános Iskola egykori igazgatóhelyettese.
Ilike Tállyán született, a legidősebb gyermek volt három testvére közül. Egyszerű munkáscsaládban nevelkedett, boldog gyermekkora volt. Az általános iskolai tanulmányait falujában végezte. Nagy büszkeség volt szüleinek, amikor a miskolci Tanítóképzőben, tanítói oklevelet szerzett. Munkáját Taktaszadán kezdte tanítóként és pályafutásának másfél évtizedét itt töltötte. A helyi általános iskolában megtalálta élete párját, Urbán Tibort, akivel 1957 decemberében házasságot kötöttek és a mai napig boldog házasságban éltek. Rövidesen megszületett gyermekük, Tibor. A Taktaszadán töltött évek alatt a két fiatal pedagógus a falu közösségének a mozgatója, kulturális és sport életének aktív tagja, irányítója lett. 1971-ben Szerencsre költözött a család, és a Hunyadi János Általános Iskola lett új munkahelye, ahol hosszú évekig alsó tagozatos nevelőként részese volt intézménye oktató - nevelő munkájának.
Pedagógusként hivatásnak tekintette a gyerekek írni, olvasni, számolni tanítását, melyet boldogan, fáradhatatlanul végzett. Kiemelt figyelmet fordított a tanórán kívüli programokra, fontosnak tartotta a tanulóközösség formálását. A tanév során kollégáival tanulmányi kirándulásokat-, a tanév befejeztével rendszeresen nyári táborokat szerveztek, ezzel biztosítva sok szép élményt tanítványaiknak. Nagyon jó kapcsolatot ápolt kollégáival, sokan szerették, segítőkészsége, kedvessége miatt. Pedagógia tevékenységének fontos részét képezte a megyei szakfelügyelői munka. Járta a megye településeinek iskoláit, tanácsot, iránymutatást adott a szakmai tevékenység megújításához. Iskolájában az utolsó években igazgatóhelyettesként szervezte, irányította a szakmai tevékenységet.
Számos elismerést, kitüntetést kapott, legbüszkébb a „Kiváló Pedagógus” címre volt, amit 1990-ben Budapesten vett át. Nyugdíjasként a közoktatás területén végzett munkájának elismeréseként, Szerencs város szellemi alkotó tevékenységéért kitüntetésben részesült. Aktív résztvevője volt a város közösségi életének, több kollégájával baráti kapcsolatot ápolt, sokukkal a nyugdíjas évek alatt is rendszeresen szerveztek közös programokat.
Nyugodjon békében!

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image