ROVATOK

2024. ápr. 26, P
Ervin

Cukorgyári Emléknap

Cukorgyári Emléknap

Tizenöt éve zárták be a cukorgyárat

Szerencs Város Önkormányzata megemlékezést tartott március 10-én a Szerencsi Cukorgyár bezárásának tizenötödik évfordulóján a Cukorgyári Emlékparkban.
A Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa, a Nordzucker 2008-ban ekkor jelentette be, hogy alapanyaghiány miatt leállítja a termelést az üzemben. A gyár a város életének, fejlődésének meghatározó ipari létesítménye és egyben jelképe is volt. A szerencsi és környékbeli emberek több generációja kereste itt a kenyerét a működés 119 éve alatt. A gyárbezárás miatt több százan veszítették el megélhetésüket, a városnak pedig százmilliós nagyságrendű adóbevétel kiesést okozott. Az önkormányzat 2009-ben határozott arról, hogy március 10-ét Cukorgyári Emléknappá nyilvánítja.
Az eseményen Nyiri Tibor polgármester osztotta meg gondolatait és emlékezett meg a szomorú napról. „Elmondhatjuk, hogy nekünk szerencsieknek és környékbelieknek valóban olyan volt a cukorgyár mint egy hozzátartozó, akinek az elvesztése nagy fájdalmat jelent, még évtizedekkel később is – mondta a polgármester. Hozzátette: a cukorgyár területe nem lesz az enyészeté, az elmúlt évek beruházásai azt mutatják, hogy a területen létrehozott ipari parkban megvalósított építkezések jelentheti a jövőt. A beszédet követően műsort adott a Szerencsi Férfikórus, majd az esemény koszorúzással zárult.
A megemlékezés után a városvezető a kórustagokat, az egykori dolgozókat és érdeklődőket egy bejárásra invitálta az új gyárterületre. Nyiri Tibor részletesen bemutatta az eddig elkészült fejlesztéseket és arról is szó esett, hogy milyen ötletek vannak arra, hogy a létesítmények átadását követően a vállalkozásokat városunkba csábítsák.

Forrás: Szerencsi Hírek.

20230313 cukorgyari emleknap1

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image