ROVATOK

2024. márc. 29, P
Auguszta

CT berendezést kap a szerencsi rendelőintézet

CT berendezést kap a szerencsi rendelőintézet

Egy teljesen új és modern CT berendezéssel gazdagodik a Szerencsi Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet (ESZEI) – jelentette be január 10-én Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője. Beszédében elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt mutatott helytállásukért hatalmas köszönet jár minden egészségügyi dolgozónak. A kormánynak az a célja, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa, s emelje a dolgozók bérét. Ezért 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedik majd az orvosok fizetése. Heti 20-25 beteg CT-vizsgálata történhet meg Szerencsen – hangsúlyozta évértékelő beszédében dr. Bobkó Géza, igazgató főorvos. Elhangzott, hogy a megjelent felhívásra 2017-ben nyújtották be a dokumentumokat, amit a bírálók elutasítottak. Ezt követően éltek a törvényben biztosított jogorvoslati lehetőségekkel, aminek eredményeként a kiíró 2020-ban befogadta a pályázatot, azonban forráshiány miatt tartaléklistára került. Innen hirdették 2021. decemberében nyertesnek a szerencsi rendelőintézetet és értesítették a CT beszerzéséhez szükséges 201 millió forint biztosításáról.
Az intézményvezető főorvos arra is kitért, hogy általában 12 hónap a beszerzési idő, ám nagy esély van arra, hogy már nyárra megérkezik az új CT. Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere hangsúlyozta, hogy az ESZEI fejlesztése és a szakrendelések számának a bővítése folyamatosan napirenden van. A cél az, hogy a szolgáltatásokat még magasabb szinte emeljék. Hamarosan nem lesz szükség arra, hogy egy ilyen vizsgálat elvégzéséért más városba kelljen utazni. A CT-t egy újonnan érkezett szakképzett orvos, Bodnár-Varga Szilvia, radiológus fogja működtetni, akit a Szerencsi Hírek következő számában egy miniportré keretében bemutatunk a kedves olvasóknak.
A CT segítségével kimutatható a testen a különböző gyulladásos, daganatos vagy egyéb elváltozások. Kiválóan alkalmazható tüdőszűrésre, továbbá gasztroenterológiai vizsgálatokhoz is kiegészítő képalkotó eljárásként. A vizsgálat elvégzése segíthet a daganatos betegségek korai felismerésében is. (Forrás: Szerencsi Hírek)

2022011 ct3 2022011 ct2 2022011 ct1
Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image