ROVATOK

2024. május 17, P
Paszkál

Csökkenhetnek jövőre a helyi adók

Magyarország Kormánya 2014-ben teljes egészében átvállalja az önkormányzatok hátramaradt adósságállományát.

Január végére már láthatóak lesznek azok a költségvetési számok, melyek ismeretében az önkormányzat első dolgai között lesz, hogy áttekintse a helyi adókat, terhet vegyen le a városban működő vállalkozások válláról – hangzott el azon a fórumon, amit november 26-án helyi cégeknek szervezett Szerencs Város Önkormányzata.

A Rákóczi-vár lovagtermében Jolsvay János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szerencsi Kirendeltségének vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Nyiriné Bárdosi Mária okleveles könyvvizsgáló, adótanácsadó, a vállalkozókat érintő aktuális teendőkre, a 2014-ben várható adózási változásokra hívta fel a figyelmet. A szakember szerint az esztendő végéhez közeledve célszerű áttekinteni a cégeket, a tulajdonosoknak átfogó képet kell kapniuk a vállalkozásaik helyzetéről. Nyiriné Bárdosi Mária úgy véli, hogy 2014-ben adózási szempontból is egy kedvező folyamat indulhat el hazánkban.

Koncz Ferenc polgármester elsőként azoknak a helyi vállalkozásoknak mondott köszönetet, akik 2013-ban időben befizették kötelezettségeiket. A polgármester reményét fejezte ki, hogy év végére megérkezik a Kormány által ígért támogatás, amelyből rendezni tudják az önkormányzat szállítói tartozásait. A városvezető rövid visszatekintőjében arra emlékeztetett, hogy a 2010-re kialakult csődközeli helyzet miatt bevezetett takarékossági intézkedések még ma is érvényben vannak Szerencsen. Az önkormányzat még mindig a település legnagyobb foglalkoztatója, 708 családnak biztosítva megélhetést napjainkban. A polgármester beszámolt arról is, hogy 2013-ban 428 millió forint adóbevétele volt az önkormányzatnak, ebből az óvodák és bölcsődék fenntartására 65 millió, szociális ellátásra 42 millió, település üzemeltetési feladatokra 191 millió, a köznevelés biztosítására 91 millió, a fejlesztések és beruházások önerejének finanszírozására pedig 39 millió forintot fordítottak.

Koncz Ferenc a 2014-es esztendőről szólva megjegyezte, hogy az állam február 28-ig konszolidálja az önkormányzatok teljes adósságállományát. Január végére már látható lesz, hogy a támogatások milyen mértékben fedezik a kiadásokat és az első lépések között áttekintik, hogyan lehet csökkenteni a helyi közterheket. Koncz Ferenc szerint elsőként az ingatlanokra kivetett adókat kell megvizsgálni, lépéseket tenni annak csökkentésére. A polgármester hozzátette: ugyan az adórendeleteket bármikor lehet módosítani, azonban ennek kidolgozására csak a 2014-es költségvetés fő számainak ismeretében lesz lehetőség.

Tájékoztatója végén Koncz Ferenc elmondta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, dr. Mengyi Roland vezetésével most végzi a 2014-2020 közötti európai uniós pályázati ciklus előkészítését és a tervezési folyamatokhoz projektötleteket várnak a településektől. Szerencs Város Önkormányzata is leadta fejlesztési elképzeléseit. Ebben szerepel többek között a közintézmények energiafelhasználásának csökkentése, folytatni kell a város csapadékvíz-elvezetési beruházásait, meg kell újítani a település útjait, járdáit és vannak az elképzelések között Szerencs jövőjét hosszú évtizedekre meghatározó turisztikai tervek is.

A fórum témái között kiemelt szerepet kapott a munkahelyteremtés is, hiszen mint Koncz Ferenc fogalmazott: a közmunkaprogram fontos, de nem végleges megoldás. A sokat emlegetett szigetelőanyag-gyárról szólva megjegyezte, hogy a terv ma is él, és reméli, ha késéssel is, de mindenképpen megvalósul Szerencsen ez a beruházás. Vannak más elképzelések is, melyek a remények szerint új, hosszú távú megélhetést biztosítanak majd a szerencsi embereknek a jövőben.

 

Forrás: Szerencsi Hírek Online 2013. november 27.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image