ROVATOK

2024. ápr. 18, Cs
Andrea, Ilma

Az önkormányzat kívánja működtetni a rendelőintézetet

Az önkormányzat kívánja működtetni a rendelőintézetet

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) március közepén a szerencsi önkormányzatot is levélben kereste meg, amelyben azt kérte, hogy a hónap végig nyilatkozzunk arról, hogy átadnánk-e a fenntarttatásunkban lévő szakrendelőnket működtetésére az államnak?
A szándékról azonnal tájékoztattam a képviselőtársaimat, hogy megismerve a véleményüket, közösen alakítsuk ki az álláspontunkat. A véleményeket összegezve, a képviselő-testület március 30-i ülésén döntésre előterjesztettem a javaslatot, ami szerint Szerencs Város Önkormányzata meg kívánja tartani a rendelőintézetet, ami az 1984-es alapításától kezdődően több száz millió forintos, folyamatos fejlesztés eredményeként korszerű, jól felszerelt, közel ötvenezer ember szakellátásáról gondoskodik.
A megyénkben a legnagyobb ilyen jellegű intézmény közé tartozik, ahol a harmincegy szakmában, magas szintű műszerezettség mellett az orvosok és a szakdolgozók egyaránt jól érzik magukat, erkölcsi elismerésükről, anyagi megbecsülésükről a fenntartó önkormányzat, a szakmai vezetéssel közösen gondoskodik. Az intézet finanszírozása stabil és kiegyensúlyozott, éves szinten 800 millió forintból eredményesen gazdálkodik, az önkormányzat pénzügyi támogatására nem tartanak igényt. A különböző pályázatokkal folyamatosak a korszerűsítések, jelenleg is kettő, több száz millió forint értékű, a műszerparkot- és az infrastruktúrát fejlesztő projekt megvalósításán dolgozunk.
Meggyőződésünk, hogy a magas szintű ellátáshoz szükséges döntések, intézkedések helyben gyorsabban hozhatók meg. Ezt támasztja alá az Európai Unió tagállamaiban is elfogadott és alkalmazott, a modern polgári állam szerveződésének egyik fontos elve, ami szerint azt a feladatot amit helyben meg lehet oldani, arról nem szabad magasabb szinten – esetleg az érintettek kihagyásával – dönteni.
Mindezeket figyelembe véve Szerencs Város Önkormányzat március 30-án megtartott ülésén a jelenlévő képviselők egyöntetűen úgy döntöttünk, hogy a rendelőintézetet továbbra is a fenntartásunkban kívánjuk működtetni.

Nyiri Tibor
Szerencs polgármestere

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image