ROVATOK

2024. márc. 29, P
Auguszta

Adategyeztető csalók

Adategyeztető csalók

Figyelemfelhívás
Telefonos adategyeztetéssel próbálhatják kicsalni a banki adatainkat.

Új módszert alkalmaznak az adathalászok: a csalók vagy telefonon próbálnak kicsalni adatokat az ügyfelektől adategyeztetésre hivatkozva, önmagukat a bank dolgozóinak kiadva; vagy e-mail üzenetet vagy SMS-t küldenek. Ezek célja, hogy az elkövetők a bankra vagy más vállalatra hivatkozva adatokat csaljanak ki: a számla vagy bankkártya birtokos személyes adatait, internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy bankkártya adatokat (ha az ügyfél nem rendelkezik még internetbanki szerződéssel, köttetnek vele). A csalók az internetbanki aktív tranzakciók hitelesítő kódjait is elkérik az ügyfelektől, így szereznek jogtalanul rendelkezést az ügyfelek számlája és pénze felett.

Az üzenetben szereplő hivatkozás egy hamis biztonsági frissítésről szóló weboldalt nyit meg, amin arról tájékoztatnak, hogy az Android rendszer FluBot kártevővel fertőződött meg, ennek eltávolításához pedig egy biztonsági frissítés telepítését ajánlják a felhasználónak. Az eszköz akkor fertőződik meg, amikor rákattintunk a hamis biztonsági frissítés telepítésére. Ezt követően a bűnözők jelszavakat és címlistákat is le tudnak tölteni az adott készülékről.

Hogyan védekezhet ellene?

  • Legyen elővigyázatos. Keltsen Önben gyanút minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet vagy e-mail, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavát vagy PIN-kódját kérik Öntől. Szintén gyanúra adhat okot, ha magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető üzenetet kap, mivel ezeket a tartalmak gyakran fordítóprogrammal készülnek.
  • Soha ne válaszoljon az ilyen típusú telefonhívásokra, e-mailekre vagy SMS-ekre! Egyetlen bank sem kér e-mailben, telefonon, SMS-ben Öntől jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat. A bank munkatársai kizárólag akkor kérhetnek Öntől személyes adatokat, ha egy konkrét, folyamatban lévő ügyben keresik Önt, az Ön által megjelölt módon.
  • Soha ne telepítsen olyan programot számítógépére vagy telefonjára, amit nem ismer, különösen mások kérésére!

Legyen körültekintő, kezelje bizalmasan banki adatait! A bankok sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kérnek Öntől bizalmas banki adatokat, jelszavakat vagy PIN-kódokat.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image