ROVATOK

2024. ápr. 24, Sze
György, Debóra

A múlt és a jövő találkozása

A múlt és a jövő találkozása

Szerencs Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében még 2016-ban nyert el közel 900 millió forintot az egykori cukorgyár helyén iparterület fejlesztésére. Az elmúlt hat esztendőben a folyamatosan változó és nehezen kiszámítható gazdasági környezet, az építőiparban is jelentkező áremelkedések valamint az egykori üzem elbontását követően hátrahagyott nagy mennyiségű beton- és vasszerkezeti maradványok komoly kihívás elé állították a megrendelőt és a kivitelezőt egyaránt. Nem kedvezett az építkezésnek a magas talajvíz sem, hiszen volt olyan időszak, amikor több hónapra fel kellett emiatt függeszteni a munkát.
Azonban az idei esztendő végén már befejezéséhez közeledik a projekt, amit december 1-jén a helyszínen sajtótájékoztató keretében tekinthettek meg a nyilvánosság képviselői mellett a helyi gazdasági- és társadalmi élet szereplői, vállalkozók, intézményvezetők.
Az egykori cukorgyár bejáratánál Halász Tamás a cukrászda és látványmanufaktúra kivitelezését ismertette, ami a tervek szerint a jövő nyárra elkészül parkolóval, elektromos autótöltő állomásokkal, valamint a személygépkocsiból történő kiszolgálást biztosító (a gyorséttermeknél már ismert) drive-val. A fejlesztéshez az önkormányzat is partner volt az út kialakításánál, a tűzcsapok elhelyezésénél egyaránt.
A közelben lévő, a cukorgyár volt irodaházának a felújítását is tervezzük, amihez a jövő esztendőben szeretnénk hozzálátni és az ingatlant a szakképzés szolgálatába állítani, ami szorosan kapcsolódik az édességgyártáshoz. A felújított egykori kazánház logisztikai célokat szolgál, amiben helyet kapott a terület biztonságát felügyelő kamera- és beléptető rendszer központja és a portaszolgálat.
Kicsit távolabb az önkormányzattól megvásárolt területen a Nestlé Hungária Kft. bővíti és korszerűsíti a gyárát, amiről Noszek Péter a cég igazgatója és Kun András, a helyi üzem képviseletében adott tájékoztatást. Örömmel hallottuk, hogy az új raktár építése mellett terveik között szerepel napelempark létesítése. Elhangzott az is, hogy a 2023-as esztendőben alapításának a századik évfordulóját ünneplő szerencsi csokoládégyárról közösen, méltóképpen szeretnénk megemlékezni. Reményeink szerint a jövő tavasszal az áruért érkező kamionok már az ipari park területén fognak várakozni és innen haladnak majd tovább a Nestlé raktáraihoz, így megszűnik a Rákóczi úton a tehergépjárművek parkolása. Az újonnan épített csarnok előtt – ahová reményeink szerint majd termelő üzem költözik – Takács István, a szomszédban működő Szerencsi Bonbon Kft. alapító-igazgatója arról szólt, hogy a cég őrzője a szerencsi csokoládégyártásnak.
Koncz Zsófia miniszterhelyettes asszony, országgyűlési képviselő pedig arra emlékeztetett, hogy ez a projekt a városnak a hosszú távú terveit vetíti előre és édesapja álma volt, hogy a terület tovább fejlődjön, ő pedig ezt a munkát szeretné folytatni és befejezni.
Ezúton is köszönöm mindazoknak akik az elmúlt években közreműködői voltak a projekt megvalósításának, az eseményre elfogadták a meghívásomat és közösen lehettünk részesei annak, hogy a nagymúltú üzem területén találkozott a múlt és a jövő.

Nyiri Tibor
polgármester

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image