ROVATOK

2024. ápr. 25, Cs
Márk, Márkó, Márkus

A gyermekkori elhízás megelőzése

Szerencsen is útjára indul a GYERE – Gyermekek Egészsége Program a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetésével.

A cél a gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakítása, mellyel a gyermekkori elhízás megelőzését kívánják elérni. A három évig tartó programban a város teljes 18 éves kor alatti lakossága, összesen 2 259 gyermek vesz részt.

A Szerencsen megvalósuló GYERE projekt indulásakor a helyi védőnők segítségével felmérik a 6-12 éves korú gyermekek egészségi állapotát. Az iskolákban és óvodákban dietetikusok tartanak játékos, gyakorlati foglalkozásokat, előadásokat, melyek során negyedévente egy-egy egészséges táplálkozással kapcsolatos témát dolgoznak fel. A szakemberek bevonják a szülőket is, számukra minden egyes tematikához összefoglaló anyagot juttatnak el, illetve a program teljes ideje alatt ingyenes online dietetikai tanácsadást is igényelhetnek.

A GYERE szerencsi megvalósulását támogatja a Nestlé Hungária Kft., amelyhez kapcsolódóan a cég 2015. november 10-én sajtótájékoztatót tartott. A Rákóczi-vár lovagtermében megrendezett eseményen Jean-Pierre Polanen, a Nestlé szerencsi gyárigazgatója hangsúlyozta, hogy a „GYERE” jelentős mértékben hozzájárul a kedvezőtlen étkezési szokások javításához, különös tekintettel a kisgyermekek táplálkozására. – Ez teljes mértékben összhangban van azon törekvéseinkkel, melyek a helyi családok egészségtudatosságának javítására irányulnak – mondta a vezető.

A programot irányító Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a „GYERE” hatékonysága abban rejlik, hogy a fiatalokat közvetlenül, illetve a lakóhely, az iskola és a családi normák pozitív befolyásolása révén segítik a helyes táplálkozás, az aktív életmód elsajátításában. Mint mondta, az elkövetkező három évben a lakóközösség egészének mozgósítása, az összes érintett bevonása révén szándékoznak olyan környezetet létrehozni, amely támogatja a családokat az egészséges életmód elsajátításában.

Dr. Biró Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárságának osztályvezetője beszédében kifejtette, hogy az európai, illetve globális trendhez hasonlóan a hazai lakosság és különösen a gyermekek körében tapasztalható túlsúly és elhízás arányának növekedése jelentős népegészségügyi probléma, melynek leküzdésére a kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott.  – Ezekhez nagyon jól illeszkedik a GYERE program, mely jó példaként szolgál a gyermekelhízás kérdésének komplex módon, valamennyi érintett szereplő bevonásával való kezelésére – fogalmazott dr. Biró Krisztina.

Koncz Ferenc örömét fejezte ki, hogy városunk jelentős élelmiszeripari vállalata, a Nestlé is részt vesz a programban. A polgármester szerint az egészség a legfontosabb az ember életében, ezért lényeges, hogy a táplálkozásban a szülők is jó példát mutassanak a felcseperedő nemzedéknek.

 

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image