ROVATOK

2024. ápr. 19, P
Emma

A forradalomra emlékeztek Szerencsen

A forradalomra emlékeztek Szerencsen

Szerencs Város Önkormányzata, valamint a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepséget rendezett.

A Rákóczi-vár színháztermében megtartott eseményen a jelenlévőket Nyiri Tibor polgármester köszöntötte. „Legyen béke, szabadság és egyetértés! Ezt a szellemiséget meg kell őriznünk, hiszen nagy szükség van most erre a világban” – mondta a városvezető. Hangsúlyozta: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb üzenete az, hogy adjuk tovább gyermekeinknek azt a szellemiséget, amiért a márciusi ifjak kiálltak és harcoltak – tette hozzá a polgármester.
Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes beszédében többek között Kossuth Lajos és Petőfi Sándor nagy tetteit méltatta. A politikus kitért arra is, hogy az 1848. március 15-én kitört pesti forradalom követeléseit összegző 12 ponthoz több jelszó is társult, mint például a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” vagy az „Egyenlőség, szabadság, testvériség”. Ezek mind a mai napig fontos üzenet hordoznak. „Nekünk magyaroknak az a történelmi tanulság, hogy a saját érdekeinket csak magyarok tudják képviselni” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.
A beszédeket követően a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora, majd a 100 éves Szerencsi Férfikórus előadása következett.
Az ünnepi műsor után a Kossuth téren, Szerencs Város Önkormányzata mellett intézmények, civil szervezetek és politikai pártok helyeztek el koszorút az 1848–49-es forradalom áldozatainak tiszteletére.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image