ROVATOK

2024. ápr. 23, K
Béla

A Bolyai János Katolikus Általános Iskola és a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum összevonásáról

A Bolyai János Katolikus Általános Iskola és a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum összevonásáról

Tisztelt Szerencsiek!
Az Egri Főegyházmegye képviseletében Ternyák Csaba érsek úr 2022. május 3-án elektronikus levélben tájékoztatott arról, hogy 2022. szeptember 1-jétől a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikumot, valamint Bolyai János Katolikus Általános Iskolát összevont többcélú, szakképző technikumi feladatokat is ellátó köznevelési intézményként kívánják tovább működtetni.
Az átszervezés céljáról szólva az érsek atya kifejtette, hogy Szerencsen az egymás mellett párhuzamosan működő két katolikus iskola - később kiegészülve az épülő új katolikus óvodával - egységes rendszerben, egymást segítve, a kialakult együttműködési formákat erősítve, a szakmailag továbbra is önálló szervezeti egységei növeljék az összevont intézmény vonzerejét és versenyképességét.
Az előzményekről szólva fontosnak tartom felidézni, hogy a korábbi igazgatók kezdeményezésére, a szülők, a pedagógusok és a diákok döntő többségének a támogatásával, a működtetéséhez biztosított magasabb normatív támogatást is figyelembe véve Szerencs Város Önkormányzata támogatta az iskolák kezdeményezését és döntött arról, hogy átadja az intézményfenntartói jogot az Egri Főegyházmegyének a Bolyai-iskola esetében 2012. augusztus 31-vel – majd egy esztendővel később – a Bocskai-gimnáziumnál 2013. augusztus 31-vel.
Az iskolákban rövid időn belül kirajzolódott az értékrend, amelynek alapján a pedagógusok és a tanulók eredményesen végzik a tevékenységüket. Szervesen beépült a mindennapokba a hit- és erkölcstan oktatása, ami pozitívan hat a gyermekek lelki fejlődésére. Az eltelt tíz esztendőben az új fenntartó biztosította az eredményes neveléséhez és oktatásához a személyi feltételeket, a korszerű eszközöket, a gazdasági- és pénzügyi hátteret, irányítja a szakmai tevékenységet, gondoskodik az épületek karbantartásáról.
Az Egri Főegyházmegye és Szerencs Város Önkormányzata között partneri a kapcsolat, folyamatos az információcsere és a személyes egyeztetések, amelyek elsősorban az oktatásnak helyet adó épületek fejlesztésére irányul. A tavalyi esztendőben megkezdődött a négy csoportos katolikus óvoda építése, és közösen dolgozunk a Kulcsár Anita Sportcsarnok immár elkerülhetetlen felújításához szükséges pénz - esetleg pályázat bevonásával történő - előteremtésén, aminek az előzetes költségvetése több százmillió forint.

Tisztelt Szerencsiek!
Tisztában vagyok azzal, hogy a tervezett szervezeti átalakításhoz kapcsolódva a döntés előkészítésében Szerencs Város Önkormányzata nem rendelkezik jog- és hatáskörrel, azonban fontosnak tartom, hogy a véleményem mellett a képviselő-testület is kialakítsa álláspontját a kezdeményezéssel kapcsolatban.
Annak érdekében, hogy az eddigi jó alapokon nyugvó együttműködésünk hasonlóan eredményesen folytatódjon tisztelettel kérem az Egri Főegyházmegyétől az alábbiak körültekintő mérlegelését.
Hasonlóan ahogyan 2012. decemberében történt – az intézmény átvételét megelőzően – a jelenlegi tervezettel kapcsolatban kifejezett véleménynyilvánítás eredményét szíveskedjenek elsődlegesnek tartani a jelenlegi döntés meghozatalakor. Információim szerint az összevonásról tartott fórumokon a szülők és diákok mindegyike, míg a pedagógusok döntő többsége az összevonás ellen szavazott, amely szerint a jövőben is azt szeretnék, hogy a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum önálló intézményként működjön.
A kormány intézkedéseinek köszönhetően már a városunkban is érzékelhető az óvodás korú gyerekeknél a születések számának a mérsékelt növekedése, ami jelzi, hogy túl vagyunk a demográfiai mélyponton. Ugyanakkor ez a pozitív hatás a középiskolás korosztályokat várhatóan tíz esztendő múlva fogja elérni. Ezért a középfokú oktatási intézmények osztályainak a létszámát a legnehezebb feltölteni.
Közös érdekünk a szakképzés fejlesztése, de ezt a célt minden tekintetben az önálló középiskola tudja megvalósítani. Szomorúan tapasztaljuk, hogy Európában és sajnos hazánkban is egyre gyakoribb támadások érik a keresztény világot, amihez nem tartanám szerencsésnek településünkön – az összevonás ellenzőinek a jelentős számát is figyelembe véve – új felületet nyitni.
Szerencs azzal, hogy a nevelési- és szociális intézményeinek a többségét – két általános iskolát, a gimnáziumot, az idősek otthonát – átadta egyházi fenntartásba és legutóbb földterületet biztosított egyházi bölcsőde építéséhez egyúttal kinyilvánította az egyház iránti bizalmát és elkötelezettségét.
Szeretnénk a jövőben is – úgy, mint eddig – virágzó és gyümölcsöző együttműködést a három történelmi egyházzal és el kívánjuk kerülni, hogy átszervezés ürügyén az erről másként vélekedők szándékunkkal ellentétesen befolyásolják a közvéleményt.
A gimnáziumot nem csupán városunk, hanem a tágabb térség – ahol 50-60 ezer ember él – a sajátjának érzi. Az elmúlt 60 év tapasztalata, hogy legalább ilyen merítési lehetőség szükséges ahhoz, hogy biztosított legyen a középiskola évfolyamain a tanulólétszám.
Véleményem szerint egységes irányítású intézmény létrehozása az új katolikus óvoda belépését követően, annak a Bolyai János Katolikus Általános Iskolához történő integrálásával valósítható meg, ami más településeken elterjedt működési formaként szolgál a katolikus egyház által fenntartott intézmények esetében.
Tisztában vagyok azzal, hogy az Egri Főegyházmegyének – mint fenntartónak – a szándéka tiszta és előremutató, ezért kérem fogadják el, hogy aggódásunk a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum jövője iránt megalapozott, őszinte és felelősségteljes.
Bízom abban, hogy végső döntésüket alapos és széles körű előkészítő munkát követően, az előnyök és hátrányok mérlegelésével, az érdekek egyeztetésével, a vélemények teljes körű megismerésével, a fenti ajánlásaimat is figyelembe véve fogják meghozni, mert csak ezáltal biztosítható nyugodt körülmények között városunkban a színvonalas nevelés és oktatás, a hitélet kiteljesedése.

Szerencs, 2022. május 23-án.

A véleményemet a mai napon eljuttattam Dr. Ternyák Csaba érsek úrnak. A témáról Szerencs Város Önkormányzata május 24-én 8 órától rendkívüli ülésén tárgyal.

Nyiri Tibor
Szerencs város polgármestere

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image