ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

A bel- és külterületi égetés szabályai Szerencsen és Ondon

Szerencs közigazgatási területén helyi rendelet szabályozza, hogy mikor és milyen módon lehet kerti hulladékot és avart égetni. Szerencs város jegyzőjének tájékoztatása: 

TISZTELT SZERENCSI POLGÁROK!

A tavaszi kerti, udvari munkálatok elvégzése idején a következőkre hívom fel figyelmüket:

 

BELTERÜLETI ÉGETÉS:

Szerencs város közigazgatási területén az érvényben lévő helyi rendelet értelmében növényi és kerti hulladék és avar nyílttéri égetése

-március 1. napjától április 30. napjáig, valamint

- október 1-jétől november 30-ig

és kizárólag csütörtök, péntek és szombati napokon 10.00 – 18.00 óra között engedélyezett, kivéve ünnepnapokon.

Kerti hulladék és avar tűzgyújtási tilalom időtartama alatt nem égethető.

Növényi hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék, vagy veszélyes hulladék nem égethető.

    Az égetés során biztosítani kell a tűz eloltásához elegendő létszámú személy jelenlétét, valamint a tűz továbbterjedésének megakadályozására alkalmas eszközöket.

Ha a belterületi szabadtéri égetést a települési önkormányzat megengedi, de az égetést nem a rendeletben meghatározott időpontban végezték, akkor a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezet 20.000-400.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki. Bejelentéseiket a 47/563-090-es telefonszámon tehetik meg.

 

KÜLTERÜLETI ÉGETÉS:

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését minden esetben előzetesen engedélyeztetni kell a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség tűzvédelmi hatóságával.  Az ezzel kapcsolatos kérvényt, a tevékenységet megelőzően legalább tíz nappal kell benyújtani. A kérelem letölthető a www.bazmki.hu internetes felületről vagy beszerezhető a Szerencsi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán. Az eljárás illetékköteles, melynek összege 3000 forint. Ha az égetés nem engedély birtokában vagy nem az engedélyben foglalt feltételek szerint történik, akkor a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezet 50.000-500.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

Kérem a vonatkozó tűzvédelmi előírások betartása és környezetünk védelme érdekében fokozott együttműködésüket. 

Szerencs, 2016. március 24.

 

Dr. Barva Attila

Szerencs Város Jegyzője

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image