ROVATOK

2024. ápr. 20, Szo
Tivadar, Odett

Önkormányzati kitüntetések 2020.

Önkormányzati kitüntetések 2020.

Szerencs város címere

Szerencs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2020. január 30-i ülésén döntött a 2020. évi városi kitüntetésekről. A városi elismerések átadása hagyományosan április 20-án, Szerencs Város Napján, az ünnepi testületi ülés keretében történik. Tekintettel a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedésekre, az idei ünnepi ülés elmarad, az elismerések átadására egy későbbi időpontban kerül sor.


Szerencs Város Önkormányzatának 2020. évi kitüntetettjei:

Szerencs Város Díszpolgára: DR. SÜTŐ SZILVESZTER

Pro Urbe Szerencs kitüntetés: DR. GAÁL ERNŐ

Szerencs Város Közszolgálatáért: KRETOVICS ISTVÁN, MORVAI ZOLTÁN

Szerencs Tiszteletbeli Polgára: CS. NAGY ZOLTÁN, KARDOS FERENC


„Szerencs Város Díszpolgára”: dr. Sütő Szilveszter
Indokolás:
Évek óta háziorvosként tevékenykedik Szerencs városában. Munkáját mindig nagy felelősséggel, odaadással, szívvel- lélekkel végzi. Gyógyító munkájában felhasználja a legújabb ismereteket, a szaklapok által nyújtott és javasolt újdonságokat. Közéleti tevékenysége is elismert. Több éve a háziorvosokat és az egészségügyi dolgozókat összefogva város főorvosként végzi lelkiismeretes munkáját. Évente egy alkalommal összehívja a szerencsi egészségügyi dolgozókat, és értékeli munkájukat. Több cikluson keresztül önkormányzati képviselőként szolgálatot lát el a lakosság érdekében. Az ő hathatós közreműködésével utak, járdás épültek az általa képviselt körzetben. Két éve a Beteg Gyermekekért Alapítvány elnökeként lelkiismeretes missziós munkát végez. Rendszeresen jótékonykodik, intézmények, iskolai közösségek, alapítványok munkáját segíti pénzadománnyal.


„Pro Urbe Szerencs” kitüntetés: Dr. Gaál Ernő
Indokolás:
Dr. Gaál Ernő Szerencsen élő író, költő. Középiskolai tanulmányai után több felsőfokú végzettséget szerzett. 1981 óta a város lakója. Munkahelye a Szerencsi Rendőrkapitányság volt, ahol előbb nyomozói, bűnügyi osztályvezetői, igazgatásrendészeti osztályvezetői és kapitányságvezető-helyettesi feladatokat látott el, de tanított a rendészeti szakközépiskolában is. Írói, költői munkássága során számtalan verset, novellát, elbeszélés írt. Ezek különböző antológiákban és sajtóorgánumokban láttak napvilágot. (Szerencsi Hírek, Koszorú, Délibáb, Tiszahát stb.) Dr. Gaál Ernő 1996-2002 között a Hegyaljai Alkotók Társulásának az alelnöke volt, a következő tíz évben pedig a civil szervezet vezetőjeként tevékenykedett. Regnálási ideje alatt tizenkét antológiát adtak ki. ezek közül kiemelkedik a „Nyitott kapuk előtt” címet viselő összeállítás. Ezt az alkotást nagyra értékelte és megköszönte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházmegye püspöke. A Hegyaljai Alkotók Társulása több nagyszabású rendezvényt tartott fennállásának különböző évfordulói alkalmából. Ezek közül kiemelkedik a 2001-ben tartott „Hat éve hatunk” kulturális találkozó, amely az általános vélekedés szerint két nap erejéig Magyarország kulturális fővárosává tették Szerencset. Ennek is köszönhető, hogy a Hegyaljai Alkotók Társulása 2003-ban megkapta a „Szerencs város közművelődéséért” kitüntetést. A szervezet folyamatosan pályázatokat írt ki, a legjobbnak ítélt irodalmi és képzőművészeti pályaműveket erkölcsi és tárgyi jutalomban részesítették.

„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetés: Kretovics István és Morvai Zoltán
Indokolás:
Kretovics Istvánt vállalkozása hosszú évek óta a városhoz köti. A lakosság nagy megelégedésére végzi kisgépek javítási, felújítási munkáit. Vállalkozásában közel 10 ember számára biztosít foglalkoztatást. Fénydekorációi évek óta díszítik városunkat ünnepi alkalmakkor, illetve fesztiválokon (húsvét, karácsony, csokifesztivál), sokszor ellenszolgáltatás nélkül. 2019-ben Guinness-rekordok könyvébe került a szerencsi szarvasfogat, mely szintén az ő érdeme. Különleges tevékenységet is folytat, mint például ágyúöntés. Munkái megtalálhatók az ország sok településén és a nagyvilág számos pontjára is elkerülnek, mindezzel öregbítve városunk hírnevét.

Morvai Zoltán évek, évtizedek óta végzi edzői tevékenységét a Szerencsi Súlyemelő Szakosztály élén. Szerencs város és a környező települések sportot, súlyemelést szerető gyermekei, felnőttjei, szülők, szurkolók szemében példakép. Edzőként és versenyzőként több magyar bajnoki cím fémjelzi tevékenységét. A Magyar Súlyemelő Szövetség elismert szakembere. Nevével fémjelzett a Szerencs városban megrendezett Országos Junior Súlyemelő Bajnokság. Tanítványai több rangos versenyen képviselik Szerencs városát, igen szép eredményeket elérve. Személyisége, szerénysége, elhivatottsága, eredményei, áldozatvállalása elismerést érdemel, méltó arra.

„Szerencs Tiszteletbeli Polgára” Cs. Nagy Zoltán és Kardos Ferenc
Indokolás:
Cs. Nagy Zoltán a hajdúszoboszlói Bocskai István Hagyományőrző Egyesület elnöke. Tanári pályája mellett Bocskai István fejedelem történetének kutatása tölti ki az életét, és az egyesület alapvető célja is a fejedelem örökségének és a szabadságharc hagyományainak ápolása. Állandó résztvevője Szerencs város rendezvényeinek.

Kardos Ferenc Rozsnyó korábbi polgármestere, 2002-ben elnyerte a „Pro Urbe Szerencs” elismerést. Miután leköszönt a polgármesteri tisztségről, továbbra is sokat tett Szerencs és Rozsnyó testvérvárosi kapcsolatának ápolásáért. Napjainkban nyugdíjasként a Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás elnökeként tevékenykedik. A szervezet nevéhez fűződik a Rozsnyói Malom képzőművészeti alkotótábor szervezése, amelyen szerencsiek is részt vesznek. Aktív kapcsolatot ápol Szerenccsel, gyakran látogat el városunkba a különböző testvérvárosi rendezvényekre.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image