ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Taggyűlést tartott a Z.H.K. Hulladékkezelési Nonprofit Kft

Folyó hó, 25-én taggyűlést tartott a Z.H.K. Kft., illetve az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás. 

A társaság 2017. évi tevékenységéről szóló tájékoztatóját, illetve a taggyűléshez kapcsolódó egyéb dokumentumokat egy héttel korábban megvitatta a tulajdonosi bizottság, a felügyelő bizottság, továbbá a társulás elnöksége. Ez évtől az Z.H.K. már nem közszolgáltató, hanem a NHKV Zrt., mint az országos hulladékgazdálkodó állami cég alvállalkozójaként végzi ezen tevékenységét, vagyis az állam, mint megrendelő fizeti az általa megrendelt szolgáltatás díját, ezen kívül a szelektív hulladékgyűjtésből származó haszonanyag szintén a Zrt-t illeti. 

Az új rendszer szerint a megyében egyetlen közszolgáltató van, a BMH Nonprofit Kft. Miskolc székhellyel, ez a társaság pályázott sikeresen egy ún. szuperválogatóra, amely jelentős előrelépés lesz a szelektív gyűjtés kiterjesztése, s a begyűjtött anyagok feldolgozása során. A sajátos késleltetett pénzügyi elszámolás okán a Z.H.K. Kft. 2017-es gazdálkodását, mintegy 70,0 mFt-os nagyságrendű veszteséggel zárta, de ez nem érinti a napi működését. 

Sajnos országosan is jelentkező probléma,  hogy a lakosság késve kapja a köznyelven csekknek nevezett utalványokat, mivel az informatikai rendszer a mai napig alkalmatlan az időszerű számlázásra. 

A taggyűlés további szakmai kérdéseket tárgyalt meg, s hagyott jóvá. Ezt követően került sor az Abaúji és Hernádvölgye Önkormányzati Társulás sikeres pályázatának köszönhetően egy újabb projektnyitóra, mivel a társulások 2017-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál sikeresen pályáztak meglévő rendszerei továbbfejlesztésére, 1.599.999.992,- Ft vissza nem térítendő támogatásra. Az ennek köszönhetően megvalósuló fejlesztések új eszközök, telephely fejlesztés okán magas színvonalon, s egységesen biztosítható a hulladékgazdálkodási rendszer fenntartása, a régióban keletkező hulladék kezelése. 143 településen újabb edényzetek beszerzése, speciális járművek vásárlása, s a dolgozók életkörülményeit nagyban javító telephely fejlesztésre kerülhet sor.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image