ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

1956-os emlékév

1956-os emlékévSzerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott az 1956-os Emlékbizottsághoz emlékmű megvalósítására, valamint 1956-ra emlékező eseménysorozat szervezésére.

Magyarország Kormánya 2016-os esztendőt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévévé nyilvánította, valamint létrehozta az 1956-os Emlékbizottságot. Az Emlékbizottság számos kategóriában írt ki pályázatot, amelyek célja, hogy támogatást nyújtsanak önkormányzatoknak, intézményeknek, civil szervezeteknek az évforduló méltó megünnepléséhez.

Szerencs Város Önkormányzata két pályázati kategóriában is benyújtotta támogatási igényét.

A„Büszkeségpont” pályázati kategóriában az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek és áldozatainak emléket állító közterületi emlékművek, emlékhelyek megvalósítására lehetett pályázni. Az önkormányzat által beadott projekt célja, hogy a Kossuth téren egy új 1956-os emlékmű jöjjön létre. Szerencs pályázata kedvező elbírálásban részesült, az emlékmű megvalósítására ötmillió forint támogatást nyert el a város, amelyhez százezer forint önrészt ajánlott fel a Képviselő-testület.

Az elkészült emlékmű:

1956-os emlékmű Szerencs









Egy másik kategóriában, a „Sinkovits Imre” pályázat keretében beadott pályázaton Szerencs Város Önkormányzata kétmillió forint támogatást nyert el, valamint százezer forint önrészt biztosított a Képviselő-testület. A támogatásból 2017. április 15-ig az 1956-os forradalmat felidéző, a hősöknek, áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programokat, rendezvényeket szervezhettünk. A programsorozat első eseményei 2016. október 21-én és 23-án zajlottak a szerencsi 1956-os emlékhelyeknél, majd 2017-ben számos rendezvény, többek között konferencia, kiállítás, szavalóverseny is követte ezeket.


A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.


Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image