ROVATOK

2024. júl. 1, H
Tihamér, Annamária

Ülésezett a Zempléni Z.H.K. Kft. tulajdonosi bizottsága

Folyó év, április 28-án ülést tartott a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonosi bizottsága Bodrogkeresztúrban.

Töretlenül halad a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása azon uniós irányelv megvalósítása érdekében, hogy minimális szintre lehessen szorítani a lerakást, tárolást. Ezen folyamat részeként a megyénkben három hulladékgazdálkodási közszolgáltató ún. megfelelőségi véleményét visszavonták, s így elindul egy legfeljebb 6 hónapos folyamat, amelynek végén megyei szinteken egy közszolgáltató marad, de a mostani szolgáltatók alvállalkozóként továbbra is ellátják a tényleges a lakossággal és a gazdálkodó szervezetekkel kapcsolatos begyűjtési feladatokat.

Az új cég miskolci székhellyel állna fel, tagjai,tulajdonosai a mostani közszolgáltatók, de a tulajdoni arány a lakosságszámhoz igazodna. Ebből következően a Z.H.K. Kft. lenne a legkisebb tulajdonos, hiszen a 123 településünk között nincsenek meghatározó középvárosok, már ami a lakosságszámot illeti. A társaság egy ügyvezetővel és ügydöntő felügyelő bizottsággal alakulna meg. Ezen konzorciummal kötné meg a NHKV Zrt. (állami hulladékgazdálkodó) a közszolgáltatási szerződést. A pályázaton elnyert eszközöket bérlet útján hasznosítaná és használná az új közszolgáltató, de mindezekből a lakosság lényegében semmit sem venne észre, illetve megpróbálnák a szolgáltatásokat egységesíteni, s ez néhány településen esetleg a díj módosítását is jelenthetné. Jelenleg ugyanis komoly különbségek vannak még megyénken belül is.

A folyamat végéről, s az így kialakult helyzetről természetesen külön fogok beszámolni.

Egeli Zsolt, alpolgármester

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image