ROVATOK

2024. febr. 22, Cs
Gerzson, Zétény

Munipolis hírek

 1. 2024. február 21. Szerda, 16:13

  Az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává, Kossuth Zsuzsanna, hazánk első főápolónője születésének évfordulója alkalmából. A Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézetben (ESZEI) évente két személyt díjaznak kiemelkedő szakmai tevékenységükért. Az elismeréseket február 21-én dr. Bobkó Géza, a rendelőintézet igazgató főorvosa és Nyiri Tibor polgármester adta át.

  Lelkiismeretes és magas szinten végzett szakmai munkájáért, valamint a betegellátásban tanúsított humánus hozzáállásáért a Magyar Ápolók Napja alkalmából dícséretben részesült Szikoráné Szalánczi Gabriella és Zilahi Sándorné. Mindketten pénzjutalomban részesültek, továbbá limitált kiadású Kossuth Zsuzsanna ezüst emlékérmet, virágcsokrot és emléklapot kaptak.

  A fotón balról jobbra: dr. Bobkó Géza, Zilahi Sándorné, Szikoráné Szalánczi Gabriella és Nyiri Tibor.

 2. 2024. február 21. Szerda, 09:50

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonkét ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év hetedik hetében - tájékoztatott a főkapitányság sajtószolgálta.

  A rendőrök a tél utolsó heteiben is kiemelt figyelmet fordítanak a közúti ellenőrzések során az ittas, illetve bódult vezetők kiszűrésére, mivel akik így vesznek részt a forgalomban, azok magas kockázati tényezőt jelentenek a biztonságos közlekedés számára. Hangsúlyozni kell, hogy az ittas, vagy bódult állapotban elkövetett járművezetés bírósági eljárást is vonhat maga után.

  A vármegye útjain 2024. február 12-e és 18-a között történt közúti közlekedési balesetek során egy esetben volt ittas sofőr az okozó. A járőrök az adott időszakban ugyanakkor huszonegy ittas állapotban a volán mögé ült sofőrt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozhattak volna.

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet, hogy akik ittasan, vagy bódultan járművet vezetnek, elfogadhatatlan kockázatot vállalnak, és mások életét is veszélyeztetik.

  Fotó: police.hu

   

 3. 2024. február 20. Kedd, 16:26

  Az ebek 2024. évi veszettség elleni oltása és chipeltetése:

  március 9. (szombat), Szerencs.

  • 9-10.30 óra, a Szerencsi Városgazda Non-profit Kft. telephelye (Eperjes út 9 sz.) .

  • 10.40 - 12 óra,  Arany János utca mögötti élelmiszerbolt mögötti üres telek. 

  • 13 - 14.30 óra, Erzsébet-tér (A posta mögött.)

  Ond:14.40 -15.30 óra, Fő út - Ady Endre utcai sarok.

  Ond: 15.30-16.30 óra, alsó buszmegálló.

  Március 10. (vasárnap), Szerencs.

  • 8-10.30 óra,  KRESZ-park (Hidegvölgy utca vége.

  • 10.40-12 óra, kilián utca 33 sz. melleti úres telek.

  • 13.30-15.30 óra, Ondi út (A játszótér mögött.)

  Általános tudnivalók:

  • A chip behelyezés díja 7 000 Ft/eb, oltás díja 7 000 Ft ebenként, amit a helyszínen kell megfizetni. Ez a díj 20 kg testsúlyig a kötelező féreghajtást is magában foglalja.

  • Minden három hónaposnál idősebb eb oltása kötelező!

  • Az előző évben kapott oltási könyvet kérjük, mindenki hozza magával, mert új oltási könyvet csak térítés ellenében állítanak ki.

  • A háznál és a rendelőben történő oltás díja: 8 000 Ft ebenként, a chip behelyezés díja 8 000 Ft ebenként. 

  • A háznál történő oltás időpontja: március 24-én (vasárnap) 8-17 óráig tart, ezt követően egyénileg egyeztetett időpontban történik, melyre a Szerencsi Városgazda Non-profit Kft-nél az alábbi telefonszámokon lehet munkaidőben (7-15:30 óra között) bejelentkezni: (06 47) 361-308,  (0670) 628-4271.

  • Az oltás és chip meglétét a hatóságok az állat tartási helyén ellenőrizik.

  • Az oltatlan és chip nélküli eb tulajdonosa 80 000 – 220 000 forintig terjedő pénzbüntetésre számíthat. 

  Dr. Boros László - jogosult állatorvos

  Szerencsi Városgazda Non-profit Kft.

 4. 2024. február 20. Kedd, 09:30

  Újabb SZVSE kis labdarúgót igazolt le a DVTK U8-as korosztályos csapata.  A DVTK  levelében ezt írta:

  "Tájékoztatom, hogy az Önök Klubjához tartozó Szőke Bálint játékos számos alkalommal részt vett a közelmúltban a DVTK Labdarúgó Sportakadémia edzésein, foglalkozásain, melyeken kiemelkedő teljesítményével meggyőzte a szakmai stábot és vezetést, hogy érdemes arra, hogy a karrierjét Klubunkban folytassa tovább"  - adta hírül közösségi oldalán a Szerencs VSE Labdarúgás.

  Szőke Bálintnak gratulálunk és gólokban gazdag pályafutást kívánunk!

 5. 2024. február 19. Hétfő, 14:07

  Országos Gyermek Bajnokság Leány U14 korosztály (02.17.szombat)

  Alsózsolca Sportcsarnok.

  I. csoport (Borsod)  6. forduló:

  Szalézi DSE - Szerencs VSE 16:22

  Szerencs VSE - Lóci DSE 27:9

  Országos Gyermek Bajnokság Leány U12 korosztály (02.18.vasárnap)

  I. csoport (Borsod, Heves, Nógrád, Szabolcs),  3. forduló. Ózd Marosi István Városi Sportcsarnok 

  BSK Kazincbarcika - Szerencs VSE 9:18

  Szerencs VSE - Egri VSI 18:2

  Fotó: Facebook

 6. 2024. február 16. Péntek, 18:09

  Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tart a Magyar Rendőrség országos akciót február 19. és 25. között.

  Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan a nehéz tehergépkocsikat és az autóbuszokat ellenőrzik majd. A ROADPOL Truck & Bus keretében kiemelt figyelmet fordítanak a vezetési- és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálják, de nem hunynak szemet az egyéb jogsértések felett sem.

 7. 2024. február 16. Péntek, 12:37
 8. 2024. február 14. Szerda, 15:35

  A szerencsi Rákóczi-vár árkád termében február 9-én két helyi zenekar, a Rosabelle és a Star Deluxe szórakoztatta a közönséget.

  Az est első fellépője a fiatalokból álló Rosabelle volt. Gulyás Levente, a zenekar frontembere elmondta, hogy tavaly július környékén alakult meg a banda, és azóta már számos fellépésen részt vettek. „A dobosunkkal, Juszku Botonddal ketten alapítottuk a zenekart, később csatlakozott hozzánk Nácsa Bálint basszeres és Juhász Réka ritmusgitáros” – mondta Gulyás Levente.

  Az est második fellépője a szerencsiek által már jól ismert és kedvelt Star Deluxe zenekar volt.

  Fotó: Rosabelle zenekar.

 9. 2024. február 14. Szerda, 11:36

  A KultUp csapata február 7-én ellátogatott a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolába, ahol különböző művészeti programokat szerveztek a diákoknak.

  A KultUp nem más, mint egy országos színházi roadshow: tematikus előadások és műhelymunka a Déryné Program szervezésében. A szervezők a középfokú oktatási intézményekbe kívánják eljuttatni a színházi és művészetoktatási programokat.

  A tanulók többet között láthatták a Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadását, AztaBanda tanfolyam drámajátékát, Ludwig Trupp Anton „A helység kalapácsa” című tantermi színházi produkcióját és a Budapesti Filharmóniai Társaság „Magyarnak lenni” című interaktív zenei játékát. Az előadások alatt a művészeti pálya iránt érdeklődő diákok mélyebb ismereteket szerezhetnek a színházi élet működéséről, lehetőségeiről, felsőoktatásba való jelentkezés feltételeiről. A program kiemelt figyelmet fordít a tehetségek felkutatására, kiemelésére, a szakmai támogatásra.

  Fotó: a Budapesti Filharmóniai Társaság „Magyarnak lenni” című interaktív zenei előadása.

 10. 2024. február 11. Vasárnap, 15:08

  Januárban Szerencsen forgattak a népszerű televíziós turisztikai magazin, a Hazahúzó készítői. Az első rész után már online is nézhető a második epizód.

  A műsorban többek között szólnak a 100 éves csokoládégyártásról, az egykori cukorgyárról, megismertetik a kultúra és a művelődés kínálatát, a népi díszítőművészeket a Zempléni Múzeum érdekes kiállításait. Felelevenítik Szerencs történetét, a Rákócziak korát, tárgyi emlékeit. Látható lesz a Turisztikai Központ játékkiállítása, a már híressé vált csokoládészobrok és a rendezvénytéren a híressé vált fényinstallációk. A stáb elkísérte a nordic walking csoport tagjait egyik sétájukra, akik szóltak népszerű túraútvonalakról, elvezették a vendégeket a település legmagasabb pontjára, az Aranka-tetőre. Beszélnek a város sportjáról, létesítményeiről, a játszóparkokról, az ondi horgászparadicsomról és Juhász bácsi fagylaltjáról is...

  Az adások felkerültek a Hazahúzó YouTube csatornájára is, ami ITT érhető el.

 11. 2024. február 09. Péntek, 10:49

  Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében február 7-én is a szabadtéri tüzek adták a legtöbb munkát a hivatásos tűzoltóknak – adott tájékoztatást a katasztrófavédelem.

  Mint írták, összesen harminckét helyen kellett beavatkozniuk, a tűzzel érintett területek nagysága ötven négyzetmétertől csaknem nyolcvan hektárig terjedt. Nagycsécsnél körülbelül nyolc, Sajószentpéternél tíz, Parasznyánál ötven, míg Sajóbábonynál csaknem nyolcvan hektáron pusztítottak a lángok, az oltást nagyban nehezítette az erős szél.

  Sajóbábony határában a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása és segítsége mellett zajlott a tűzoltás, amelyben a miskolci, a szerencsi, a kazincbarcikai és a szendrői tűzoltók is részt vettek. Az események során nem történt sérülés.

  Fotó: Miskolci HTP

 12. 2024. február 09. Péntek, 10:13

  A Tokaj-Hegyalja Egyetemen történt szakmai fejlesztések indokolttá tették, hogy az eddig tanszékként működő szőlészeti és borászati tudományterület önálló intézet keretei között folytassa oktató és kutató munkáját.

  Az így megalakult Mathiász Intézet kiemelt feladata a gyakorlat orientált szőlész-borász képzés korszerűsítése, nemzetközi beágyazottságának elősegítése, valamint a térség igényeinek és a kor kihívásainak megfelelően a korszerű gazdasági, turisztikai és desztinációs célokkal történő összekapcsolása. Az intézet tanszékein a szakmai oktatáson túl összehangolt hazai és nemzetközi kapcsolatokon alapuló, intenzív kutatómunkát is végeznek. Az egyetem jelenleg 76 ökoszisztéma partnerrel és 17 nemzetközi együttműködő féllel dolgozik együtt.  

   

 13. 2024. február 08. Csütörtök, 08:51

  A szerencsi bölcsőde április – május hónaptól új csoporttal  (12 fő) bővíti az igénybe vehető férőhelyek számát.

  Az ellátásról érdeklődni személyesen az intézményben (Szerencsi Óvoda és Bölcsőde Gyárkerti épülete) a Rákóczi út 128 szám alatt vagy a  (0647)/362-212;  (0620)573-7077 telefonszámokon lehet.

   

 14. 2024. február 06. Kedd, 11:49

  A Honvéd Kadét Kupa VI. Honvédelmi Airsoft Szituációs Lövészverseny díjátadóját rendezték meg január 23-án a Hotel Hadik dísztermében.

  A Rapidshooting Airsoft Lőtéren rendezték meg tavaly november 2-a és december 15-e között az Airsoft Szituációs Lövészversenyt, ahol a Honvéd Kadét Program vezető intézményeinek tanulói vettek részt a versenyen. Összesen 20 oktatási intézményből érkeztek diákok, csapatban 104-en indultak, egyéni fiú kategóriában 266 fő nevezett, míg egyéni női számban 50-en vettek részt a versenyen.

  Az eseményen a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum III. csapata (Palágyi Tamás, Szőke Bence, Lukács Attila) az előkelő harmadik helyezést érte el.

  Fotó: magánarchívum

 15. 2024. február 05. Hétfő, 14:37

  A Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves prózai színművész osztálya Samuel Beckett Godot-ra várva című darabját mutatta be február 2-án a szerencsi Rákóczi-vár színháztermében.

  Az előadást főként a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum diákjainak játszották, azonban a szabad helyekre bárki beülhetett. A színműben látható volt Juhász Vince, a gimnázium egykori diákja.

  A fotón balról jobbra: Rákos Olivér, Forrai Áronés Juhász Vince.

 16. 2024. február 05. Hétfő, 14:32

  Monokon kigyulladt egy épület, a jelzés február 5-én délelőtt érkezett a katasztrófavédelemhez. A Bem József utcában álló hetvenkét négyzetméteres családi házhoz három járművel vonultak a tűzoltók. Oltás közben az épületben egy idős férfi holttestét találták meg. A munkálatok során egy felhevült gázpalackot kivittek a házból és lehűtötték azt, megelőzve ezzel, hogy felrobbanjon. Az épület födémje is égett, ezért az oltás érdekében a tetőt is meg kellett bontani. A tűz keletkezési körülményeinek feltárása érdekében tűzvizsgálati eljárás indul.

  Idén januárban átlagosan naponta huszonnégy lakóépületben keletkezett tűz. A nagyobb tűzesetek füstérzékelő használatával megelőzhetőek, hiszen a tűzről annak keletkezésekor tudomást szerzünk, és jó eséllyel meg tudjuk fékezni.

 17. 2024. február 02. Péntek, 09:45

  Újra megrendezésre kerül a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár által a Rákóczi-várban működő csoportok, szakkörök, kórusok tagjai számára a klub (utó-)farsang. A szervezők szerint ez jó alkalom arra, hogy azok, akik még nem tagjai valamelyik közösségnek, most jelentkezzenek.

  További részletek a mellékelt plakáton!

 18. 2024. január 31. Szerda, 15:08
 19. 2024. január 29. Hétfő, 11:50

  A szerencsi vasútállomásnál található emlékműnél helyeztek el január 27-én koszorúkat, mécseseket és tették tiszteletüket a megjelentek azok előtt, akiket 79 évvel ezelőtt úgynevezett „kis munka” címen hurcoltak el.

  Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője és az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, beszédében kiemelte, hogy a Málenkij robothoz kapcsolódóan nagyjából 200 ezer polgári lakost hurcoltak el országszerte, ezen térségből körülbelül 4 ezer embert. Koncz Zsófia szerint kötelességünk megemlékeznünk róluk és a német nemzetiségű lakosságról, akik már az 1848–1849-es időszakban is a magyar szabadságért küzdöttek.

  Nyiri Tibor polgármester Szerednyei János, szerencsi származású káplán igaz történetét elevenítette fel, aki önként jelentkezett, hogy a híveit számára vígaszt nyújtson. Sajnos nem tért haza. Hozzátette: a legfontosabb az, hogy bármilyen nehéz helyzetbe is kerül az ember, ne féljen, ne hátráljon meg, és álljon ki azokért az egyetemes és magyar értékekért, amik ezt a népet oly büszkévé teszi.

  Fotó: Nyiri Tibor polgármester főhajtással emlékezik a Málenkij robot áldozataira.

 20. 2024. január 28. Vasárnap, 08:30

  A Szerencsi Logiklub január 27-én megtartotta az idei év első ultiversenyét a Rákóczi-vár árkád termében. 

  A megmérettetésre összesen 18-an jelentkeztek, a többség városunkból érkezett. Skorván József, a Szerencsi Logiklub elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a tavaly megígért tervükhöz híven 2024-ben minden hónapban legalább egyszer versenyt szerveznek. Még az első kártyák kiosztása előtt minden nevező szerencsi csokoládét, naptárat, oklevelet és poharat kapott ajándékba. Addig amíg az üstben a finom csirkepörkölt készült, a szervezők frissítőkkel és szendvicsekkel kedveskedtek. Az asztaloknál svájci rendszerben, fordulónként 15 leosztással ment a játék. Az első három helyezett jutalmul ajándékcsomagot kapott. A következő ultiverseny február 24-én (szombaton) lesz a Rákóczi-vár árkád termében.

  A Szerencsi Logiklub 2024-es farsangi ultiversenyének végeredménye:

  1.hely: Róth Ferdinánd (Taktaharkány)

  2.hely: Nagy József (Szerencs)

  3.hely: Csikai Barnabás (Tiszaújváros)

  További játékosok: Berecz László, Csatlós László, Csider Andor, Dékányi Barnabás, Kriván Ferenc, Miklós István, Nagy László, Nagy László István, Oláh József, Pacsuta András, Skorván József, Szepesy Attila, Tóth Jószef, Zay László és Zemlényi Gábor. 

 21. 2024. január 24. Szerda, 09:44

  A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár Maci nemezelésre várja az érdeklődőket a Rákóczi-vár árkád termében.

  Időpont: 2024. február 3. (szombat) 10 óra.

  Helyszín: 3900 Szerencs, Huszárvár utca 11. (Rákóczi-vár)

  A részvételi díj: 500 Ft. Az eseményre előzetes regisztráció szükséges, amit a +36-30-431-4036-as telefonszámon vagy koraiju@gmail.com e-mail címen lehet megtenni.

 22. 2024. január 23. Kedd, 08:00

  1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 

  Ebből az alkalmból a Rákóczi-vár árkás-termében Nyiri Tibor beszédében elmondta, hogy a magyarság népességszámában nem tartozik a legnagyobb országok közé, de gazdag kultúrájával, művészetével, és zseniális feltalálóival tekintve igen. A világ sokat köszönhet a magyaroknak. Hangsúlyozta, hogy a gyorsuló világban egyre kevesebb idő jut az értékek ápolására, ezért fontos a kultúra napjához hasonló irodalmi estek, amikor kicsit megállunk és felidézzük nagy elődjeink tetteit.

  Ezt követően zenés műsort adtak a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda tanárai, növendékei. A továbbiakban verset szavalt: Galgóczi Ferencé, Kazsik Marianna, dr. Korondi Klára és Parajos Tibor. Az eseményt a szerencsi kötődésű Rosabelle zenekar fellépése zárta.

  Fotó: Parajos Tibor szavalata.

 23. 2024. január 22. Hétfő, 19:02

  Szerencs Város Önkormányzata két új szelfigépet vásárolt a TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00017 „Fenntartható turizmus fejlesztése Szerencs városában” című pályázat keretében. 

  A közösségi média térnyerése miatt a szelfik, vagyis saját magunk fényképezése egyre nagyobb szerephez jut a mindennapokban. A szelfizés kulturális helyszíneken nem csupán a saját örömünket fejezi ki, hanem egyben ingyenes reklámot is kínál a városnak és az intézménynek.

  A berendezés használata egyszerű, szinte csak pár másodpercet vesz igénybe. Az elkészült képeket ezután email-en megoszthatjuk, de a berendezés képes arra is, hogy fotópapírra nyomtassa.

  A szelfigépek tehát nem csupán a szórakoztatás eszközei, hanem hatékony eszközként szolgálhatnak a város és a kulturális intézmények népszerűsítésére is. A berendezések beüzemelése és tesztelése már megtörtént, a gépek a Rákóczi-várban és a Turisztikai Központban várják majd a vendégeket.

 24. 2024. január 22. Hétfő, 11:54

  A foci népszerűsítése és a sportkapcsolatok ápolása céljából január 21-én rendezték meg a SZEGÉP Kupa U13-as teremlabdarúgó tornát.

  Nyiri Tibor polgármester szerint a focit nem lehet elég korán kezdeni. Örömének adott hangot, hogy Szerencs három csapattal is részt tudott venni a tornán. A városvezető hangsúlyozta: azon túl, hogy a gyerekek összemérik erejüket, egymást is megismerik, ami remek alkalom a sportkapcsolatok ápolására.

  A SZEGÉP Kupa U13-as teremlabdarúgó torna végeredménye:

  1. hely: Sajóvölgye Focisuli
  2. hely: Encs
  3. hely: Szerencs I.
  4. hely: Szerencs II.
  5. hely: Abaújszántó
  6. hely: Parasznya
  7. hely: Megyaszó
  8. hely: Szerencs III.
 25. 2024. január 22. Hétfő, 08:00

  Orosz Atanáz, miskolci megyéspüspök január 21-én a szerencsi görögkatolikus templomban tartott szent liturgiát.

  Az eseményen az egyházi képviselő-testület is újjáalakult, tagjai a liturgia végén tettek ünnepélyes ígéretet. Általában az a feladatuk, hogy aktívan részt vegyenek és vezetői szerepet vállaljanak az adott egyházi közösség életében. Ott vannak a fontos döntések meghozatalánál is, amik kihatnak a közösségre. Ez lehet pénzügyi kérdés, liturgikus ügyek vagy egyházi rendezvények szervezése. Fontos, hogy kapcsolatban álljanak a hívekkel, meghallgassák az igényeiket és visszajelzéseiket. A pontos feladatkör és felelősségi terület egyházanként változhat.

 26. 2024. január 21. Vasárnap, 19:30

  Megkezdődött a keresztény egységért meghirdetett ökumenikus imahét, amelynek középponti evangéliuma az idén az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjairól szól. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek közösen imádkoznak a keresztények egységéért. Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Lukács evangéliumában található: „Szeresd az Urat, a te Istenedet, és felebarátodat, mint magadat.”

  A január 21-ei szerencsi eseményen a különböző felekezetből érkező híveket Szarvas Péter, római katolikus plébános köszöntötte. A Kisboldogasszony római katolikus templomban közös énekkel kezdődött a szentmise, majd Balázs Pál, református lelkipásztor szólt a megjelentekhez, aki Lukács evangéliumából olvasott. Az eseményen közreműködött Csejoszki Szabolcs, görögkatolikus parókus, Kukri Zoltán, református segédlelkész és Madák György. Az ökumenikus imahét január 24-én (szerdán) a görögkatolikus, január 28-án (vasárnap) a református templomban folytatódik.

 27. 2024. január 20. Szombat, 19:15

  A 2010-ben elhunyt, köztiszteletben álló, sportszerető Uray Attilának állít emléket az a labdarugó emléktorna, amit immár tizenegyedik alkalommal szerveztek meg január 20-án a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

  A csapatokat Nyiri Tibor polgármester köszöntötte. A városvezető beszédében elmondta, hogy Uray Attila igazi példakép a mai fiataloknak, hiszen sportszeretete városszerte ismert volt. „Attila remek játékos hírében állt, aki teljes szívéből szerette a magyar labdarúgást. Élénken él az emlékezetemben, amikor sokszor együtt szurkoltunk a pálya széléről a szerencsi csapatnak. Szinte minden helyi mérkőzésen jelen volt és bíztatta focistáinkat. Emlékét kötelességünk megőrizni” – mondta a városvezető.

  A sporteseményen összesen hatcsapat vett részt, akik 2x15 perces mérkőzéseket játszottak. Az esemény végén a díjakat ifj. Uray Attila, a torna szervezője, Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Tóth-Zele József, labdarúgó, edző adta át.

  A XI. Uray Attila Labdarúgó Emléktorna végeredménye:

  1. hely: Gesztely FC
  2. hely: Mezőkövesd-Zsóry
  3. hely: Tállya KSE
  4. hely: Szerencs VSE
  5. hely: MVSC Miskolc
  6. hely: Sárospataki TC
 28. 2024. január 18. Csütörtök, 15:19

  A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Hegyalja Alkotók Társulása minden érdeklődőt vár a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett közösségi eseményre. 

  Időpont: 2024. január 22. (hétfő) 17 óra.

  Helyszín: Rákóczi-vár Árkád terem.

  Köszöntőt mond: Nyiri Tibor polgármester.

  A zenés irodalmi műsor résztvevői: Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda tanárai és növendékei, Galgóczi Ferencné, Kazsik Marianna, dr. Korondi Klára, Parajos Tibor, dr. Gaál Ernő és a Rosebelle zenekar. Kísérő programként alkalmi kiállítás lesz az intézmény tulajdonában lévő, eddig ki nem állított alkotásokból.  

  A belépés díjtalan!

 29. 2024. január 18. Csütörtök, 14:22

  A rendőrök elfogták és őrizetbe vették azt a prügyi férfit, aki drogot árult Abaújszántó és Szerencs vonzáskörzetében.

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya kábítószer-kereskedelem bűntett miatt folytat eljárást egy 32 éves férfivel szemben.

  A nyomozás adatai szerint a gyanúsított Abaújszántó és Szerencs vonzáskörzetében lévő vevőkörének rendszeresen értékesítette a tiltott szert, ezért a nyomozók a főkapitányság Bükk Közterületi és Támogató Alosztályának közreműködésével 2024. január 16-án rajtaütöttek a férfin, aki abban az időben Abaújszántón tartózkodott.

  A rendőrök a kutatás során a kábítószergyanús anyag mellett a terjesztéséhez használt csomagolóanyagokat, mérleget, továbbá készpénzt is lefoglaltak.

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a férfit őrizetbe vette, és kezdeményezték letartóztatását.

  a title="őrizetben-a-drogdíler" " " ">"z elfogásról videó ITT!

 30. 2024. január 17. Szerda, 11:00

  Az elmúlt évben az afrikai sertéspestis terjedése ugyan mérséklődött hazánkban, azonban a szigorú járvényvédelmi szabályokat továbbra is be kell tartani a sertéstartóknak többek között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is.

  Fontos, hogy az állattartók ne etessenek a sertésekkel állati eredetű mellékterméket (moslékot) és zöldtakarmányt, idegenek ne menjenek az állatok közelébe. Ügyelni kell arra, hogy az alomanyag és a takarmány ne érintkezhessen vaddisznókkal, valamint nem szabad megfeledkezni a ruházat, a lábbelik, a gépjárművek takarításáról és fertőtlenítéséről. 

  Az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében a hatóság elrendelte a vaddisznóállomány drasztikus csökkentését. Ennek érdekében minden évben valamennyi vadászatra jogosult határozatban kapja meg a területén minimálisan kilövendő vaddisznók darabszámát. 

 31. 2024. január 15. Hétfő, 13:58

  Keveset tudunk a Albániáról, pedig a Covid-19 után világviszonylatban a harmadik legnagyobb növekedést produkálja az országba érkező turisták számát tekintve, különböző desztinációit pedig az amerikai CNN hírtelevízió, vagy a brit Guardian napilap ajánlja a látogatók figyelmébe. 

  Érintetlen természeti szépségei, ottomán építészeti látnivaló, gyönyörű tengerpartjai, olcsó és jó ételei miatt egyre népszerűbb a magyar turisták körében is, sokakat azonban az információhiány akadályoz meg abban, hogy úgy tekintsenek Albániára, mint reális opcióra a tavaszi, őszi, nyári kikapcsolódásra gondolva. 

  Mik ezek az előítéletek az országgal kapcsolatban, honnan erednek, és egyáltalán mit kell tudnunk a mostani Albániáról? 

  Ezekről lesz szó január 19-én, pénteken 18 órátólSzerencsen,  a Buffalo Bill étterem különtermében a Fedezd fel Albániát! rendezvényen, amelyre ezúton is várják az érdeklődőket.

   

 32. 2024. január 15. Hétfő, 11:30

  Az idén immár huszonötödik alkalommal rendezték meg január 13-án a szerencsi Kulcsár Anita Sportcsarnokban a Vasutas Teremlabdarúgó Tornát. Az eseménnyel a fiatalon elhunyt Bánsági József kocsivizsgálónak állítanak  emléket kollégái. 

  A házigazda, Bodnár László forgalmi csomópont-vezető tájékoztatott arról, hogy a programot a Vasutasok Szakszervezete és a VDSZSZ Szolidaritás támogatta, és meghívására a csapatok között köszöntötték a szlovákiai Ágcsernyő vasutas gárdáját.

  A két nègyes csoportból az elsők játszották a döntőt: a füzesabonyi forgalmi csomópont, valamint Budapest-Kelti mozdonyvezetői mérkeztők meg egymással. Döntetetlent követően (1:1) a győzelmet hétméteresekkel 3-1 arányban a füzesabonyiak szerezték meg.  A harmadik helyen a Miskolci utazók együttese végzett. A torna legjobb játékosa címet az adácsi Kiss Dávidnak ítélték, a legjobb kapus a szlovákiai csapat játékosa lett. 

   

 33. 2024. január 10. Szerda, 13:44

  Ultiversenyt rendeznek 2024. január 27-én 10 órakor a Rákóczi-várban.

  A szervezők egyúttal tájékoztatnak, hogy január 15-étől újra elindul az ulti klub. Hétfőnként 14-17 óra között az Árkád teremben várják az érdeklődőket.

  A versennyel kapcsolatos további részletek a mellékelt plakáton olvasható.

 34. 2024. január 09. Kedd, 11:01

  A szerencsi városi könyvtár a téli fűtési idényben az energiával történő takarékosság miatt január 3-tól a Rákóczi-vár Galéria kávézójában várja az olvasókat. 

 35. 2024. január 09. Kedd, 11:00

  A Pimco Kft. négy műszakos munkarendben, határozatlan idejű munkaszerződéssel, logisztika szakterületen, az épülő szerencsi üveggyapot gyártó üzemébe keres targoncavezetőket. 

  Feladatok: 

  • Az anyagok hatékony és biztonságos mozgatása elektromos targonca segítségével.

  • Teherautó fel- és lepakolása, termékek szállítása az üzem területén belül.

  • Anyagok rendezése és tárolása a kijelölt raktárhelyeken.

  • Együttműködés a raktári csapattal és más kollégákkal.

  • Biztonságos munkakörnyezet fenntartása a biztonsági szabályok betartásával.

  Amit elvárnak:

  • Elektromos targoncavezetői engedély (3324).

  • Egy év targoncavezetői tapasztalat.

  • Biztonságcentrikus gondolkodásmód.

  • Precíz munkavégzés.

  • Együttműködési készség.

  • Pozitívumnak számít a tapasztalat üveg- vagy közetgyapotgyártásban - üveganyagok szállításában.

  • B kategóriás jogosítvány előnyt jelent.

  Amit kínálnak:

  • Hosszú távú, stabil munkalehetőség.

  • Csapatmunka.

  • Tisztelet.

  • Támogatás.

  • Versenyképes fizetés.

  Jelentkezés ITT.

   

 36. 2024. január 09. Kedd, 10:49

  Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 24 éves, Budapesten élő ukrán férfival szemben. Egy nő 2023. március 10-én ruhákat hirdetett meg eladásra egy közösségi oldal piacterén.

  A termékekre jelentkezett az álvevő, majd megbeszélte az eladóval, hogy egy futárcégen keresztül fogja lebonyolítani az ügyletet. A későbbi sértett ezután kapott egy e-mailt, amelyben egy linkre kattintva a saját pénzintézete internetes felületéhez megtévesztésig hasonló oldalra jutott, ahol megadta az összes online banki adatait. Az elkövető így ezek birtokában több mint 20 millió forintot szerzett meg.

  A sértett észlelte a tranzakciót, azonnal bejelentést tett a rendőrségen, és kezdeményezte bankjánál a pénzvisszahívást, így a nő visszakapta mind a 20 millió forintot. A miskolci rendőrök december 20-án gyanúsítottként hallgatták ki a férfit, a nyomozást jelenleg is folytatják.

   

   

 37. 2024. január 08. Hétfő, 16:30

  Lopás miatt folytat eljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 36 éves rátkai férfival szemben. A tettes 2024. január 4-én 20 óra előtt a községben parkoló, nyitva hagyott járműből vitt el táskát, amiben iratok és közel 300 ezer forint volt.

  A bejelentést követően a helyi körzeti megbízott a beszerzett információk alapján célirányosan indította a nyomozást, aminek rövid időn belül meg lett az eredménye. A rendőrök a feltételezett elkövetőt elfogták. A férfi beismerő vallomást tett és megmutatta, hová rejtette az iratokat, illetve a pénzt, amiből alig pár ezer forintot költött el hamburgerre és borra.

  Fotó: police.hu

 38. 2024. január 08. Hétfő, 15:30

  Magasabb összegben igényelhető vissza az első sikeres nyelvvizsga díja – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium hétfőn az MTI-vel. 2024. január 1-jétől tovább emelkedett az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatás. Az érintettek akár 66 700 forintot is visszaigényelhetnek a vizsgadíjból.

  A támogatást azok a 35 év alatti fiatalok igényelhetik, akik sikeresen teljesítették első középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1, C2) általános vagy szaknyelvi nyelvvizsgájukat, illetve első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsgájukat.

  Az összeg a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától számított 1 éven belül igényelhető a Magyar Államkincstárnál. A nyelvvizsga-támogatással azok a fiatalok is élhetnek, akik már rendelkeznek nyelvvizsgával, ám annak egy magasabb fokozatát szeretnék megszerezni, vagy egy új nyelvből tennének vizsgát.

 39. 2024. január 07. Vasárnap, 16:32

  Húsz kilovoltos távveztéket rongált meg  az erős szél, ami miatt vasárnap délután kb. 20 perces áramkimaradás volt a városban - tájékoztatott a szolgáltató.  

 40. 2024. január 06. Szombat, 11:07

  A hagyományoknak megfelelően január 5-én ismét újévköszöntő fogadásra hívta Szerencs Város Önkormányzata a helyi vállalkozásoknak a képviselőit.

  „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség" – ezzel a Wass Albert idézettel kezdte mondandóját Nyiri Tibor polgármester. A városvezető elmondta: hálás azért, hogy a vállalkozások tiszteséggel befizették az adót, hiszen ez jelentős mértékben hozzájárult a település működéséhez és fejlődéséhez.

  Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte, hogy Szerencs és a gazdasági szereplők együttműködése kiemelkedő a vármegyében.

  A Rákóczi-vár történelmi falai között Kertész Marcella, Jászai Mari-díjas színművész és Harna Péter, színművész operettekből és örökzöld dalokból álló műsorral szórakoztatta a közönséget.

 41. 2023. december 24. Vasárnap, 13:30

  I. Bertalan konstantinápolyi pátriárka és Ferenc pápa is ugyanazzal a magyar borral, a béke és a párbeszéd borával misézhet karácsonykor – árulta el Kiss Antal a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A Mária Országa Imaközösség alapítója Magyarország szakrális borát feleségével december 13-án Rómában adta át a katolikus egyházfőnek. Gorcsa György tokaji görögkatolikus parókus ajánlására a bodrogkeresztúri Hangavári Pincészetet választották, akik szintén azt a gondolkodásmódot közvetítik: mindennek van természete, méltósága és szentsége. 

  A cikk elolvasása.

 42. 2023. december 24. Vasárnap, 00:31

  Nyiri Tibor polgármester, Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és a 792. számú Bocskai István Cserkészcsapat tagjai gyújtották meg Szerencs adventi koszorúján a negyedik gyertyát december 23-án, szombaton este.

  A városvezető beszédében kiemelte, hogy a szeretetért küzdeni kell és meg kell őrizni. „Azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyen olyan a karácsony, hogy tudjunk a hitből táplálkozni és ez legyen elegendő ahhoz, hogy a jövő évben is megéljük családunk, szeretteink körében Jézus születését” – mondta a polgármestert.

  Koncz Zsófia hangsúlyozta, hogy a szerencsieknek az egész év egyfajta ünnep volt, hiszen idén ünnepelte a város a 100 éves csokoládégyárat és a szintén 100 éves Szerencsi Férfikart.

 43. 2023. december 23. Szombat, 17:40

  Az idei év adventi időszakában köszöntöttük városunkban az igazi lappföldi Miklulást. Ebből az alkalomból a Sziget Alapitvány és a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár rajzversenyt hirdetett  óvodás- és alsó tagozatos általános iskolás gyerekeknek. A felhívásra 123 alkotás érkezett, amire az önkormányzat hivatalos kommunikációs csatornáján, a Munipolison lehetett szavazni december 21-én éjfélig. Egy telefonszámról csak egy szavazatot lehetett küldeni, összesen 384 érvényes voks érkezett.

  Az ünnepélyes eredményhirdetést december 23-án délután, a szerencsi karácsony rendezvény keretében tartották a Rákóczi-várban, ahol a tíz legtöbb szavazatot kapott rajz készítői egy-egy darab Joulupukki által dedikált mesekönyvet kaptak, míg tizenhatan a Nestlé édességcsomagját vették át Nyiri Tibortól Szerencs polgármesterétől, a Sziget Alapítvány kuratóriuma elnökétől és Király Judittól, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójától. 

  (A mellékletben a jutalmazottak olvashatók.)

  Mikulas_rajzverseny_dijazottjai.pdf

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image