Nyereményjáték a Zempléni Múzeumban

Nyereményjáték a Zempléni Múzeumban

Egy kis fejtörőre hívjuk Önöket! A következő 6 állításról döntsék el, hogy igazak-e, küldjék el nekünk megfejtéseiket és a helyes megfejtők között könyveket sorsolunk ki!

  1. Az 1597. május 27-én I. Rudolf király által Rákóczi Zsigmond részére történt címerbővítésben a címerben szereplő vörös szín a véráldozatra, az adományos bátorságára utalt.
  2. 1945 után, a képeslapok fénykorában a szerelmesek külön bélyeg- és virágnyelvvel vallották meg egymásnak érzéseiket.
  3. A Mikulás-nap alkalmából kiadott képeslapok nem követték a történeti változásokat; a Mikulást mindig piros ruhában ábrázolták.
  4. A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum „Méhes gondolatok” című kiállításának célja a méhek fontosságára felhívni a figyelmet, hiszen az élőhelypusztulás, a vegyszerhasználat, a környezetszennyezés és a biológiai változást okozó tényezők miatt a rovarok mennyisége csökkent.
  5. A napraforgóméz gyorsan kikristályosodik, az egyik legsavasabb méz, ezért kiérdemelte a „torokkaparó méz” elnevezést.
  6. Az 1604. április 7-i szerencsi országgyűlésen Bocskai István a szerencsi vár tulajdonosát, Rákóczi Zsigmondot Erdély gubernátorává nevezte ki.

A megoldásokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímre várjuk 2021. június 26. (szombat) 12 óráig. Kérjük, a kérdés sorszáma mellett tüntessék fel, hogy az adott állítás igaz vagy hamis.
A helyes megfejtők között a Múzeumok Éjszakáján, június 26-án Dr. Petercsák Tivadar könyvbemutatója után könyvajándékokat sorsolunk ki.
Mindazok, akik elküldik nekünk megfejtéseiket, 2021. december 31-ig egy alkalommal ingyen látogathatják meg a Zempléni Múzeumot.

A Zempléni Múzeum weboldalán található blogbejegyzésekben, a múzeum Youtube csatornáján lévő előadásokban könnyen megtalálják a helyes megfejtéseket!
https://zemplenimuzeum.hu/muzeumi-blog

Jó játékot kívánunk!

 kataszteri1867  rcimer

E-mail