Nők a Zempléni Múzeum képeslapjain

Nők a Zempléni Múzeum képeslapjain

A munkásmozgalmi gyökerekre visszavezethető Nemzetközi Nőnap hazánkban 1948-ban lett kötelező ünnep szovjet mintára, és képeslapokat is adtak ki ebből az alkalomból. Természetesen a nők a korábbi időszakokban is megjelentek anzikszokon.
A képeslapok egyfajta időutazást tesznek lehetővé, nézegetésük közben visszarepülhetünk az századforduló idejére, és nyomon követhetjük, hogy a napernyős, hosszú kesztyűt viselő nők miként változtak meg s álltak helyt az első világháborúban, majd megfigyelhetjük őket 1950-es években a traktorokon, termelő üzemekben. Emellett megfigyelhetjük őket a képzőművészeti lapokon, különösen gyönyörű nőábrázolások születtek a szecesszió idején.
Sajnos a járványhelyzet fokozódása miatt csak online köszönhetjük a Nőket, de szíves figyelmükbe ajánljuk a Hungaricana.hu közgyűjteményi portált, ahol gyűjteményünk több mint kétszázezer digitalizált képeslapját böngészhetik, s fedezhetik fel a női szerepek változásait s mégis időtlenségét!

https://gallery.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJTT1VSQ0UiOiBbIk1VWkVfU1pBS19TWkVSRU5DUyJdfSwgInF1ZXJ5IjogIlRJUFVTPShLXHUwMGU5cGVzbGFwKSJ9&per_page=20

20210309 muzeum nonap 2 20210309 muzeum nonap 1

E-mail