Napóleon a Zempléni Múzeumban

Napóleon a Zempléni Múzeumban

206 évvel ezelőtt, 1815. március elsején I. Napóleon francia császár visszatért első száműzetéséből Elba szigetéről és csapatával partra szállt a Juan-öbölben. Ezzel megkezdődött a 100 napos uralma. A császárról számtalan képes levelezőlap készült, ezek közül kiemelkednek a különösen a gyűjtők körében népszerű összerakható levelezőlap-sorozatok, vagy kompozitlapok. Ezeket a lapokat egyesével adták postára és összeillesztésük után a lapok új, nagy méretű képet adtak ki. A Zempléni Múzeum állandó kiállításában két Napóleon-sorozat látható. Az egyik tíz darabból álló kompozitlap nagy képe lóháton ábrázolja Napóleont, az egyes lapok pedig életének jelentős eseményeit idézik meg.
A másik, szintén tíz darabból álló lap főalakként Napóleon mellképét mutatja, alatta pedig megjelenítődik Napóleon egyik legfényesebb győzelme, az 1805. december 2-i Austerlitz-i csata, melyek a három császár csatájaként is szoktak emlegetni. Franciaországban, az 1910-es években készültek a sorozatok.
Érdekesség, hogy a Mádon élő Kéler Margit az 1910-es években Napóleonról kiadott képeslapok gyűjtésére specializálódott.

Napoleon sorozatok


E-mail