Képeslap tematikus bélyegen (2. rész)

Képeslap tematikus bélyegen (2. rész)

20210212 kepeslap1A Magyar Posta által a képes levelezőlap születésének 150. évfordulója alkalmából kiadott tematikus bélyegen szereplő három képeslap közül kettőt a Zempléni Múzeum bocsátott a Posta rendelkezésére. A Miskolcot ábrázoló, „KéPesLaP Király Széchényi utca 141” reklám feliratot tartalmazó lapot már bemutattuk Önöknek, de érdemes pár szóban megemlékezni gyűjteményünk másik, bélyegen szereplő képeslapjáról, ugyanis a magyar képeslapkiadás történetének kezdetéhez kötődik.
Hazánkban az illusztrált, azaz képes levelezőlapok nemzetközi postakongresszus általi hivatalos elfogadása (1878) után a külföldi, főként német és olasz kiadók termékei voltak forgalomban. Kezdetben csak a posta adhatott ki lapokat, majd 1885-től az Osztrák¬–Magyar Monarchiában a magánvállalkozóknak is engedélyezték a lapkiadást. A hazai nyomdaipar fejletlensége miatt az import lapok domináltak, majd a Millennium alkalmából indult meg a hazai képeslap kiadás, rögtön egy 32 lapos sorozattal, melyek négy fő témára fókuszáltak. Ezeken bemutatták az ezredéves kiállítás részleteit, budapesti látképeket, híres városainkat, történelmi jeleneteket. A levelezőlapok akvarelljeit a kor ismert festői és illusztrátorai készítették el és három budapesti nyomdában nyomtatták őket. Sajnos várakozáson aluli volt a millenniumi lapok iránti érdeklődés, ezért még évekkel később is forgalomban voltak.
A Magyar Posta bélyegén az ezredéves kiállítás főbejáratáról kiadott képeslap látható, melyet 1898. március 21-én adták postára.

20210212 kepeslap2


E-mail